latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:37 ⇒ 14:37 | Аутор: РТРС

Идеална замјена за хљеб

Ако сте зависник од хљеба и не можете да једете без њега, постоји идеална замјена за ову намирницу. Ријеч је о хљебу без трунке брашна.
Хљеб (фото:screenshoot) -
Хљеб (фото:screenshoot)

Ова врста хљеба садржи мале количине квасца и соли и нема адитива. Пециво је богато, витаминима, протеинима, амино киселинама, угљеним хидратима и минералима, здравим масноћама.

1. Прелијте пшеницу водом и оставите тако три дана док не проклија. Како се пшеница не би покварила, повремено мијењајте воду. Након три дана исциједите проклијалу пшеницу и самељите је у блендеру. Требало би да добијете смјесу сличну брашну.

2. Мљевеној пшеници додајте јечмене пахуље које сте прије тога држали мало у води да омекшају. Сјеме лана, сунцокрета и сусама благо пропржите у сувом тигању па додајте пшеници и јечму.

3. У 50 мл воде додајте квасац и мало шећера, па сачекајте да надође. Надошли квасац додајте смјеси, посолите и замијесите тијесто. Можете додати још воде уколико је потребно. У рерну загријану на 220 степени ставите неколико коцкица леда да се створи пара, па затим убаците хљеб да се пече. Влажна средина ће помоћи нарастање тијеста. Пеците хљеб око 45-50 минута.

Извор: Агенције