latinica  ћирилица
26/10/2016 |  10:39 ⇒ 10:53 | Аутор: РТРС

Мароко- Град од блата омиљен и у Холивуду

Сматра се да је марокански град Аит Бен Хадоу основан 757. године, а његов оснивач, Бен-Хадоу, још увијек лежи покопан у гробу иза овог спектакуларног града.
Мароко - Фото: Screenshot/YouTube
МарокоФото: Screenshot/YouTube

Овај град се смјестио на јако важном мјесту, пресјеку легендарне сахарске трговачке руте којом су древни трговци превозили зачине, робове и злато до града Тимбукту у Западној Сахари.

Већина становника овог града преселили су се преко ријеке у више савременије домове, али остало је још неколико породица које пркосе зубу времена и живе у хиљаду година старим земљаним кућама. Град је смјештен уз падине брежуљка у чијем подножју тече ријека коју је већи дио године могуће прегазити због ниског водостаја.

Све куће и грађевине унутар утврђеног града изграђене су од блатне цигле, док је фасада направљена од мјешавине блата и сламе. Град је ограђен дебелим одбрамбеним зидинама, на чијим се угловима налазе високе куле које дају драматичност пејзажу.

Од 1987. године Аит Бен Хадоу уврштен је на УНЕСКО листу свјетске културне баштине. Међутим осим историје, постоји још једна занимљива чињеница овог древног града, а то је његова чврста веза с Холивудом. Дејвид Лин препознао је овај град и изабрао га као савршено мјесто за снимање свог филме "Лоренс од Арабије" из 1962. године.

Уз савршену локацију, Лин је имао још једну намјеру, а то је да сачува утврђени град усред пустиње од пропадања. Наиме, иако се визура града савршено уклапала у визију његовог филма, главни мотив му је био да привуче пажњу јавности о љепоти мјеста и да натјера власти да уложе новац у обнову града.

У томе је и успио. Од тог тренутка па све до данас трају континуирани рестаураторски радови, тако да је сада предња половина града у врло добром стању, али нажалост још постоје грађевине у другом деијлу града којима очајнички треба пажња рестауратора.

Својим филмом Лин је упознао остатак свијета с овим чаробним мјестом, али и подстакао друге редитеље да га изаберу као локацију за снимање филмова. Тако су овде снимљени "Драгуљ с Нила" из 1985, "Дах смрти" из 1987, "Кундун" из 1994, "Мумија" из 1999, и не тако давни "Гладијатор" из 2000. и "Александар" из 2004. године. Ти филмови довели су до наглог раста броја туриста који безбрижно лутају улицама истражујући историју, али и тражећи отиске стопала својих омиљених глумаца који су крочили истим блатњавим улицама.

Извор: Агенције