latinica  ћирилица
26/10/2016 |  11:01 | Аутор: РТРС

Канабис води у психозу и шизофренију

Научници су открили да канабис ствара ментални поремећај више него било која друга супстанца, изузев дроге класе А, пишу Вечерње новости.
Канабис (Фото: Thinkstock) -
Канабис (Фото: Thinkstock)

Корисници канабиса развијају пет пута већу шизофренију у односу на оне који је не користе. Научници су открили да канабис ствара ментални поремећај више него била која друга супстанца, изузев дроге класе А.

Они који злоупотребљавају дрогу - сада више него икад моћнији супер-снажан сканк - 5,2 пута више развија шизофенију у односу на оног ко га никада није користио.

Дански истраживачи су тражили више од 3,1 милиона медицинске документације људи како би се утврдила разлика између употребе канабиса и шизофреније.

У истраживању које је спровела Интернационална асоцијација психолога, они препоручују хормон допамина који може утицати на поремећај код људи подложан његовим ефектима.

Медицинско истраживање је спровело студије људи са дијагнозом канабиса као насилника од стране доктора и оних који су били шизофреничари.

Истраживање показује да супер-јак тип канабисовог узорка проузрокује један од четири типа психозе. Више од девет милиона људи из Енглеске и Велса конзумирају канабис из неког разлога. Корисници говоре како дрога не може да проузрокује психотичне поремећаје.

Они тврде да су шизофреничари постали прије него што су почели да користе канабис и да чешће узимају дрогу у раној фази болести како би себе смирили.

Истраживање Универзитета за ментално здравље у Копенхагену су доказали да канабис ствара поремећај у мозгу.

У сљедећим студијама је истражено да труднице које користе канабис имају шест пута већу шансу да добију дијете прије него што постану шизофреничне. Ово указује да физички ефекти дроге могу да се пренесу у материцу.

Извор: Вечерње новости