latinica  ћирилица
31/10/2016 |  12:20 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Добра и лоша вијест - ванземаљаца вјероватно има, али нису паметни

Научници имају три верзије: добијамо сигнале других цивилизација; нема напредних цивилизација у нашем дијелу свемира; они су ти одавно и спријечили су нуклеарни рат
Ванземаљци - Фото: илустрација
ВанземаљциФото: илустрација

Могуће је да нас ванземаљци контактирају, а неки озбиљни истраживачи, војна лица и астронаути тврде да су у више наврата они утицали на спречавање нуклеарних сукоба за Земљи, преносе научни портали.

Чудни свемирски сигнали долазе тренутно са 234 звијезде, а астрономи тврде да они баш личе на сигнале какве бисмо могли очекивати од интелигентних ванземаљаца.

"Узимамо у обзир неколико могућности - као што је ротациона транзиција молекула, убрзано пулсирање, Фуријерова трансформација спектралних линија и сигнали које генеришу ванземаљске интелигенције", наводе научни извори.

Они одбацују могућност да су узрок сигнала флуктуација молекула или пулсирање, што оставља само двије могућности - сигнали су посљедица самог инструмента који их је детектовао или су сигнали ванземаљаца.

Детектовани сигнали су "пулсирања свјетлости" која се јављају у константним временским интервалима. Такав тип сигнала неки научници су предвидјели раније говорећи о могућностима контакта.

Научници су пронашли мали број звијезда, сличних нашем Сунцу, које су извор пулсирајућих сигнала, а они су баш онакви какве бисмо очекивали од технолошки напредног друштва, које ласерски комуницира са другим звијездама.

Ако се досадашње претпоставке покажу тачним, астрономи планирају да наставе посматрање тих звијезда телескопом "Аутомејтед планет фајндер".

И неки искусни и познати астринаути подржавају приче о контактима са ванземаљцима - Едгар Мичел, ветеран мисије "Аполо 14", која је ишла на Мјесец 1971. године, јавно је причао да су војни извори из врха америчке војске примијетили више НЛО током тестирања атомског оружја.

Астронаут је јавно говорио о ванземаљцима откада је слетио на мјесечеву површину. Рекао је да су војни инсајдери видјели необичне летјелице како прелијећу ракетне базе, као и познато постројење у Вајт сенду, гдје је 1945. године детонирана прва атомска бомба.

Мичел је одрастао у Новом Мексику у близини подручја за тестирање бомби, као и Розвела, гдје се наводно догодила једна од најпознатијих НЛО епизода.

"Вајт сенд је било подручје тестирања атомског оружја и ванземаљци су били заинтересовани за то. Жељели су знати какве су наше војне способности", тврдио је Мичел.

Он је објашњавао да су му људи из војног особља тврдили да су ванземаљци покушавали да спријече рат атомским оружјем.

"Причао сам са бројним официрима Ваздушних снага САД који су радили у тим силосима током `Хладног рата` и они су ми рекли да су их НЛО често прелијетали и онеспособљавали њихове пројектиле", тврдио је Мичел.

Он наводи да су официри са обале Тихог океана тврдили да су ванземаљске летјелице често рушиле њихове пројектиле током тестирања.

Мичел није био усамљен у јавном обраћању поводом контаката са другим цивилизацијама.

Због тога, неки научници сматрају да су људи послали лоше поруке у свемир, а на мети је наорочито мала летјелица "Пионир 10", која је седамдесетих година прошлог вијека лансирана у свемир са поруком другим цивилизацијама.

У њему је и позната златна плочица са представом жене и мушкарца који су голи.
Намјера је била да евентуални ванземаљци виде како изгледају људи.

Али, група научника данас се оштро противи тој идеји, односно тврде да је та плочица прилично сексистичка и застарјела, јер мушки лик приказује са "мужевно подигнутом руком, док жена кротко и шутке стоји поред њега".

Доктор Џил Стјуарт, која се специјализовала за "свемирску политику", истиче да људи морају "из коријена промијенити слике какве шаљемо у свемир".

Она тврди да је слика која је послата у свемир, осим што је сексистичка, уједно и расистичка, јер приказује само бијелце.

"Заиста морамо промислити какве поруке шаљемо. Не би ми било угодно слати било какве слике у којима доминира западњачки садржај", истиче она.

Дио научника, пак, сматра да уопште није важно шта су људи послали у свемир, јер тамо, ионако, нећемо наћи "паметне ванземаљце".

Научници су обавили потрагу за доказима о постојању цивилизација толико напредних да би у поређењу са њима људи дјеловали као интелигентни мајмуни.

На "Кардашевој скали", теоријској методи мјерења нивоа технолошког напретка цивилизације на основу потрошње енергије, постоје три нивоа развијених цивилизација - "тип један", "тип два" и "тип три".

Наша цивилизација не достиже ни "тип један".

Када бисмо се суочили са инвазијом цивилизације "типа три" - не бисмо имали никакве шансе, јер је то цивилизација која је овладала својом галаксијом.

Међутим, нема никакве назнаке да таква "божанска створења" постоје, барем не у нашем дијелу свемира, показују најновија истраживања.

Научници су тражили "отисак" цивилизације "типа три" међу неколико стотина оближњих галаксија, али нису нашли трагове ниједне.

Према дефиницији, цивилизација "типа три" може да користи енергију цијелих галасија. Због тога би се очекивало да производи велике количине отпадне топлине, коју би астрономи могли да детектују.

Ипак, људи не одустају од контакта.

Британски центар за проналажење ванземаљских облика живота /СЕТИ/ жели да шаље нову поруку у свемир, а најбољи приједлог кошта милион долара. Укупан пројекат чији је циљ тражење сигнала ванземаљаца кошта сто милиона долара.

Иако су научници, углавном, скептици, то не значи да се не надају и да одбацују могућност да ће се "мали зелени" једном заиста јавити.

Извор: СРНА