latinica  ћирилица
31/10/2016 |  16:53 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Насина застрашујућа анимација топљења Арктика

Нова Насина анимација која приказује кретање арктичког леда у океану открива праве размјере глобалог загријавања.
Анимација топљења Артика - Фото: Screenshot/YouTube
Анимација топљења АртикаФото: Screenshot/YouTube

Одавно је познато да се арктички лед на Сјеверном полу топи и нестаје, али је већина становника планете остала ускраћена за праву слику, односно визуализацију проблема.

Нова анимација, настала на основу података Насиних сателита који посматрају Арктички океан већ 30 година, открива застрашујућу слику која влада на најсјевернијем предјелу Земље.

„Оно што са сигурношћу видимо јесте да стари арктички лед нестаје. Током љета се млади лед топи, али би стари по правилу остајао, јер је ријеч о дебљим слојевима. Ипак, стари лед сада постаје све слабији, ломи се и постаје тањи“, истиче Волт Мајер из Насе.

Насин студио је на основу сателитских података креирао видео-снимак који приказује стање Арктика од 1984. године до данас. Прије 32 године, на Арктику је постојао слој леда површине 1,8 милиона квадратних километара, а данас та површина не износи више од 110.000 квадратних километара.

Визуализације приказују и промјену арктичког леда кроз сезоне, гдје бијела боја представља стари лед, док тамна површина приказује млади лед који настаје и нестаје у зависности од годишњег доба.

Извор: РТС