latinica  ћирилица
06/11/2016 |  12:18 | Аутор: РТРС

Десет природних лијекова за штитну жлијезду

Шта стручњаци препоручују за санирање проблема са највећом ендокрином жлијездом? Хормони које штитна жлијезда производи контролишу метаболизам тијела.
Преглед - Фото: илустрација
ПрегледФото: илустрација

Када тироида не производи довољно свог природног хормона, настаје хипотироидизам, а то је најчешће посљедица дисфункције ове жлијезде саме по себи. Уколико се особа ријеши да је уклони, тијело је немоћно да створи одговарајуће хормоне, а уколико се одстрани само један њен дио, биће у могућности да их још неко вријеме производи у довољној количини, али с временом сагоријева у трошењу.

О томе у својој књизи "Снага изнутра" пише др Рита Луиз, љекар натуропата, а преноси сајт Поликлинике "Интертим".

Ипак, тироида може да буде у дисфункцији и усљед других разлога. Хормони које штитна жлијезда производи контролишу метаболизам тијела, па њена дисфункција може тако да погоди сваки орган у тијелу. Када је тироида недовољно активна, долази до опште депресије многих ћелијских система и оксидативних процеса у тијелу који су потребни за стварање енергије. Ово може умањити метаболичку активност у ћелијама. Метаболички отпад се тада филтрира у органима, улијењујући их.

Смањење тироксина, хормона који производи штитна жлијезда, узрокује да се тијело успори, добије на тежини, буде уморно, а како се метаболизам успорава, често долази и до добијања на тежини и затвора. Други симптоми укључују исцрпљеност, мањак енергије, нетолеранцију на хладноћу, нередовност менструалног циклуса, депресију, споре рефлексе, губитак косе, суву и грубу кожу, ломљиве нокте и натеченост око очију. Типични симптоми се јављају полагано и често могу и да нам промакну.

Најчешћи узрок хипотироидизма је упала која оштећује ткиво штитњаче, а имуне ћелије у тијелу, које се нормално боре против инфекција, окреће против саме тироиде и потребног стварања хормона.

Хипотироидизам се често среће код жена након порођаја па се стога често мијеша са постпорођајном депресијом. Лијекови као што је литијум такође условљавају тироидну дисфункцију. Иако ријетко, поремећаји рада питуитарне или хипоталамичких жлијезда у мозгу такође могу водити овом као и другим хормонским неравнотежама.

Шта предузети?

* Смањите унос соје. Соја умије да смањи функцију тироиде, а показало се да претјерано конзумирање соје може да изазове гушавост (увећање тироиде) код здравих особа.

* Алкализирајте тијело! Ово је најприје добра превентива како до обољења тироиде не би ни дошло. Ослободите се, зато, засићених масноћа из исхране јер управо оне нарушавају функцију тироиде.

* Уравнотежите ниво естрогена у организму.

* Уколико конзумирате месо, бирајте само оно које је органски произведено како бисте избјегли меса препуна додатих хормона, датих да увећају тежину стоке за продају.

* Витамин Б3 (нијацин), који се често користи за смањење нивоа холестерола, показао се и да спушта ниво тироидних хормона.

* Гентијан је, такође, познат по томе да нормализује функцију тироиде.

* Уврстите у своју исхрану алге, јер су богате јодом који тијелу треба да би производило тироидне хормоне.

* Уколико је пратећи проблем депресија, пробајте да кантарионом помогнете тијелу у подизању расположења.

* Узимајте додатак цинка и селена јер студије показују да њихов већи недостатак може да умањи нивое хормона штитњаче.

* Кокосово уље стимулише штитњачу и свакако је добар избор код хипотиреозе.

Извор: Вечерње новости