latinica  ћирилица
07/11/2016 |  12:18 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

Седам застарјелих савјета које можемо игнорисати

И сами знате колико научна истраживања утичу на наше животе - стално се нешто мијења из коријена у схватању шта је добро, а што није за наше здравље и наш живот уопште. Наука не заобилази ниједну сферу живота, па тако ни фитнес и стога доносимо неке основне грешке које модерне генерације више не би требало да слушају.

Застарели савјети који након низа истраживања и доказа данас више стварно не пију воду.

Као што је:

Савјет 1 - Не смијете јести прије јутарњег вежбања

То је правило вриједило некада, али не и данас када је доказано да људском тијелу након толико сати спавања једноставно треба гориво које ће га покренути. Свако може да одради јутарњи тренинг без "горива", али с пуно мањим интензитетом и учинком. Зато нека ваш први оброк прије вежбе буде за добијање енергије (добри угљени хидрати) и за ваше мишиће (протеини).

Савјет 2 - Држите се једне врсте вјежбе

Свако ко имало прати трендове у фитнесу посљедњих година зна да је за организам најбоље системски га "шокирати" различитим врстама вјежби, различитим интензитетима и врстама напора - јер ће тако прије и лакше реаговати на притисак и дати боље резултате. Уосталом, па и забавније је бавити се оним чиме вам се тренутно бави и разбијати рутину новим вежбама и новим врстама рекреације, а да не говоримо о томе да се тијело врло брзо навикне на рутину.

Савјет 3 - Дан одмора ја за одмор

Уопште то не мора бити тако. Ко својим мишићима жели да пружи потпуни одмор и вријеме за опоравак дан одмора може буквално провести на каучу, али то стварно није обичај који морате слијепо да слиједите. На дан одмора радите што год желите - идите у шетњу, можете радити лагане јога вјежбе, ићи на кратку вожњу бициклом - нема правила - битно је само да своје мишиће ипак не оптеретите као на дане интензивног тренинга, а ако вама одговора да чак и дан одмора проведете активно - зашто не. Али, с нагласком на - лагано.

Савјет 4 - Трчањем се најбоље сагоријевају калорије

Ово апсолутно није тачно и некако верујемо да то већ знате. Кардио тренинг није лош, наравно, али ако сте се баш заинатили да у краће време спалите калорије, изгубите нешто масних наслага и започнете с процесом изградње мишића, тада се свакако примите интензивнијих тренинга од трчања, односно, вежбања на покретној траци.

Савјет 5 - Ако желите прави тренинг, знајте да вас након њега мора бољети сваки мишић

Ово је један болно нетачан савјет, јер количина болних мишића након тренинга није знак да ћете брже доћи до зацртаних резултата. Ту могу бити у питању неки други фактори – на примјер, да радите преинтензивне вјежбе на које ваши мишићи и ваше тијело још нису спремни, или да вежбе радите погрешно. Наравно, ако сте се баш заинатили, ту ћете бол игнорисати мислећи да је то нормалан пут до успјеха, али тиме заправо само игноришете знакове које вам шаље ваше тијело - успорите ритам. Бол није начин да дођете до здравих резултата.

Савјет 6 - Чучњеве никада не радите сувише ниско, да вам кољена одлазе пуно испред ножних прстију

А како другачије? Тај савјет је заправо толико стар и од тада до данас толико се толико промијенило везано уз обичне, најобичније чучњеве да се данас логично питамо - који је онда савјет најбољи?

Одговор се заправо крије у различитостима људских тијела па стога свако сам мора да одреди која му је поза најбоља. Важно је само да приликом чучња тијело држите усправно, а ноге нека стоје како вама одговара, да не осјећате напор у кољенима и да пете буду ослонац за вашу тежину приликом чучња.

Савет 7 - Ноћ није за вјежбање

Некада су стари људи знали да кажу да чак ни вечерњи тренинг није добар, а камоли ноћни, јер вам се приликом вјежбања подиже ниво енергије па вам она неће дати да спавате, али у данашњем животном биоритму овакав универзалан савјет једноставно не пије воду. Зато вјежбајте када вам се вјежба, када осјећате да имате снажну вољу за вјежбањем, посебно ако нисте јутарњи тип особе. И зато вјежбајте онда када вама се вјежба, ваш ће организам ионако добро одговарати вашим потребама, посебно ако знате да га слушате.

Извор: Агенције