latinica  ћирилица
07/11/2016 |  13:21 | Аутор: РТРС

Студија - свака мутација на плућима пушача је потенцијални тумор

Научници упозоравају да пушење узрокује на стотине мутација људског ДНК, а свака мутација је потенцијална шанса за развој тумора.
Здравље (Илустрација: РТРС) -
Здравље (Илустрација: РТРС)

Испитивањем на хиљаду гена тумора, откривено је да особа која пуши 20 дана у просјеку доживи 150 мутација у свакој плућној ћелији.

Промјене су сталне и остају у ћелијама чак и ако неко престане да пуши.

Студија објављена у часопису "Наука" показује директну везу између броја попушених цигарета током живота и броја мутација у "туморској ДНК".

Аутори су открили да, у просјеку, пушење кутије цигарета дневно узрокује сваке године 150 мутација у свакој плућној ћелији, 97 мутација у грлу, 23 мутације у устима, 18 мутација у мокраћној бешици и шест мутација у јетри.

"Што је више мутација, веће су шансе да ће се оне догодити у кључним генима које називамо гени рака, а који ће нормалну ћелију претворити у ћелију рака", појашњава професор Мајк Стретон, руководилац истраживања.

Он напомиње да би се исти приступ у истраживању могао примијенити код других карцинома код којих је мање познат узрок њиховог настанка.

"Истраживањем гена рака, открићемо `археолошке трагове` прошлих излагања која су одговорна за стварање тумора. То би, потенцијално, могло да води ка његовој превенцији", каже Стретон.

Извор: СРНА