latinica  ћирилица
10/11/2016 |  13:02 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Дервента- Предавање о превенцији дијабетесног стопала

У Дому здравља Дервента данас је почела реализација дијела пројекта за унапређење и превенцију третмана дијабетесног стопала, који реализује Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" из Бањалуке, уз подршку Фонда здравственог осигурања Републике Српске.
Дервента- предавање о превенцији дијабетесног стопала - Фото: СРНА
Дервента- предавање о превенцији дијабетесног стопалаФото: СРНА

Реализација пројекта је почела у Дервенти, а наредне седмице биће настављена у Зворнику и Сребреници, а затим у Требињу, Новом Граду и Источном Сарајеву, рекла је физијатар Наташа Томић.

- Ријеч је о три компоненте пројекта - едукација здравствених радника, тимова породичне медицине и тимова који раде у центрима за рехабилитацију у локалним заједницама. Друга компонента је уједначавање стручних ставова, и радна група Завода превела је смјернице Међународне групе за дијабетесно стопало. Ту је и едукација пацијената да свако од њих може највише учинити за своје здравље и спречавање дијабетесног стопала - рекла је Томићева.

Директор Дома здравља Дервента Мирко Шаран изјавио је да је број људи који болују од шећерне болести сваким даном све већи и да је потребно стицати нова знања о раном откривању и лијечењу болести.

- Важно је да доктори, медицинске сестре и тимови породичне медицине знају како поступати са пацијентима и у најбољем тренутку послати га на даље лијечење. Важно је да будемо обучени и да пратимо свјетске трендове - рекао је Шаран.

Медицинска сестра у Заводу Дијана Којић истакла је да је важна добра едукација пацијената и да је неопходно стално понављати да је битна промјена животних навика, од исхране до бављења физичком активношћу.

Радионица се спроводи по међународном програму "Корак по корак", а предавачи су доктори и медицинске сестре са међународним сертификатом који раде у Заводу "Др Мирослав Зотовић", који је референтна установа за третман дијабетесног стопала и протетичку рехабилитацију.

Стручним тимовима биће на располагању и брошура "Дијабетес и стопала" која ће бити дијељена пацијентима обољелим од дијабетеса, а која садржи савјете о њези стопала, бризи и спречавању развоја компликација.

Дијабетес представља глобалну епидемијску болест 21. вијека, а тренутно је у већини развијених земаља четврти по реду узрочник смртности.

Компликације дијабетеса на доњим ексремитета су најчешћи разлог хоспитализације обољелих пацијената.

Дијабетесно стопало се дефинише као група синдрома код којих, усљед високих вриједности шећера у крви, долази до пропадања ткива, настанка рана и других компликација које се често завршавају ампутацијом.

Међутим, сматра се да је између 49 и 85 одсто дијабетесних ампутација могуће спријечити уколико се пацијенти активно укључе у контролу властите болести и науче како да спријече и препознају компликације на стопалу, истичу из Завода.

Због оштећења крвних судова и живаца стопала постепено постају неосјетљива и пацијенти не примјете на вријеме да имају проблем.

Да би се проблем компликација дијебетеса на стопалу ставио под контролу ради се и на повећању знања и вјештина и стандардизацији приступа за превенцију и третман дијабетесног стопала код медицинских радника на нивоу примарне здравствене заштите у оквиру чега је и организована едукативна радионица у Дервенти.

Извор: СРНА