latinica  ћирилица
10/11/2016 |  16:58 | Аутор: РТРС

Како шећер утиче на наш мозак?

Како се испоставило, шећер и није тако “сладак“. Поред тога што може да изазове гојазност и дијабетес, конзумирање хране засићене шећером повезано је с бројним поремећајима у функционисању мозга, укључујући и слабљење меморије и когнитивне активности.
Слатко - Фото: илустрација
СлаткоФото: илустрација

На сајту “Квора“, на којем стручњаци одговарају на постављена питања, нашло се и питање о штетности шећера, на које су одговарали љекари и професори са Кек медицинске школе са Универзитета у Јужној Калифорнији.

Нису сви шећери лоши. Наша тијела претварају већину наше хране у шећер. Добар шећер, или глукоза, налази се у угљеним хидратима попут хлеба и пасте. Други тип шећера је фруктоза. Када је конзумирамо из воћа и поврћа, она није штетна, али, ако се конзумира из хране попут сокова, било које прерађене хране, зачина и прелива за салату, брзе хране – фруктоза може бити штетна по здравље.

“Фруктоза не стимулише хормоне као инсулин, који су важни за осјећање ситости“, рекла је докторка Кетлин Пејџ, професорка у медицинској школи Кек.

Шећер изазива зависност. Поребан је само један залогај шећера за стимулисање мозга да ослободи допамин, природну супстанцу у нашем мозгу која је заслужна за наше жудње и мотивације. Иста супстанца изазива зависнике од алкохола и дроге да константно буду под дејством.

Испитаници који су учествовали у студији ове школе нашли су се пред тешким избором: да ли желе да им одмах буде сервирана укусна храна, или желе да им се за мјесец дана пошаље новац на кућну адресу. Прије самог теста, неки испитаници су јели глукозу, а други фруктозу.

“Испитаници који су конзумирали више фруктозе су добровољно одустали од новца како би одмах јели висококалоричну храну“, рекла је докторка Пејџ.

Шећер утиче на старење коже. Превише шећера ломи колаген и еластин у нашој кожи, који помажу кожи да се сама поправља. Једном када се ове пријевремене боре појаве, не постоји начин за њихово отклањање.

Шећер отупљује наш осјећај за ситост. Честа и претјерана конзумација шећера може да оштети сензор кој нас штити од преједања. Када наш мозак не ослобађа хормоне који сигнализирају да смо сити, ми настављамо да једемо.

Шећер смањује наш неуротрофни мождани фактор (БДНФ), који помаже нашем мозгу у учењу и памћењу нових информација. Када је ниво БДНФ низак, нисмо у великој могућности да учимо нове ствари. Нека истраживања пронашла су повезаност између ниског нивоа БДНФ и Алцхајмерове болести, депресије и деменције.

Елиминисање шећера из исхране може да изазове исту реакцију као остављање дроге – цвокотање зубима, анксиозност, дрхтање.

“Најбољи начин на који можете да смањите унос фруктозе јесте да смањите конзумирање додатних шећера заслађивача“.