latinica  ћирилица
11/11/2016 |  15:27 | Аутор: РТРС

Уочи Свјетског дана дијабетеса- важно препознати симптоме болести

Поводом, 14.новембра, Свјетског дана дијабетеса доктори Универзитетско-клиничког центра Републике Српске указали су на важност мултидисциплинарног приступа ендокринологији. Дијабетес је, истичу љекари, најпознатији и најрасрострањенији поремећај рада жлијезда са унутрашњим лучењем. У лијечењу ендокринолошких обољења, додају, једнако важну улогу имају друге дисциплине, као што су лабораторија, радиологија и хиругија.
Дијабетес - Фото: flickr.com
ДијабетесФото: flickr.com

Поремећаји у стварању и лучењу хормона могу довести до животне угрожености, те је важно препознати симптоме болести и обавезно се јавити љекару за савјет, рекли су данас доктори Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске.

Помоћник генералног директора УКЦ-а Републике Српске за медицинске послове Звездана Рајковача рекла је да је у изучавању рада унутрашњих жлијезда и успостављању дијагнозе врло битан мултидисциплинарни приступ.

Рајковача је појаснила да сложене ендокринолошке процесе, којим хипоталамус и хипофиза, те штитна жлијезда, параштитне жлијезде, панкреас, надбубрежне жлијезде, јајници и тестиси регулишу виталне функције организма, прате бројни стручњаци, те да је сарадња ендокринолога, радиолога и биохемичара од есенцијалног значаја за дијагнозу ендокринолошких обољења.

"Најчешћа ендокринолошка обољења су дијабетес мелитус, од којега оболијева све више људи", рекла је Бојићева на конференцији за новинаре.

Шеф Одјељења ендокринологије са општом интерном медицином на УКЦ-у Српске Мирјана Бојић рекла је да ендокринолози усклађују слику жлијезде са њеним радом, те тако успостављају дијагнозу.

"Жлијезде могу да раде нормално, затим прекомјерно, односно да излучују превише хормона или да дође до хипофункције, односно смањеног лучења хормона, те на основу тога имамо и клиничку слику поремећаја који је настао", рекла је Бојићева.

Она је упозорила да сви који примијете претјерану жеђ, мокрење, губитак тежине или умор и исцрпљеност треба да се јаве доктору, како би отклонили сумњу да немају шећерну болест.

На проблеме са штитном жлијездом, додала је она, указују хипертиреоза, која се манифестује убрзаним пулсом, учесталим столицама и брзим и лаким замарањем и хипотиреоза, која се манифестује појавом изражене зимогрожљивости и прекомјерном гојазношћу.

"Доктору треба да се обрате и сви који имају проблема са стерилитетом, те опадањем косе и маљавошћу на мјестима гдје не треба да је буде", рекла је Бојићева.

Конференцији за новинаре присуствовали су и ендокринолог и специјалиста радиолог Дијана Микић и супспецијалиста лабораторијске ендокринологије Боса Мирјанић Азарић.