latinica  ћирилица
14/11/2016 |  17:26 | Аутор: РТРС

Како да очистите јетру

Јетра је "најзапосленији" орган у људском организму. Одговорна је за производњу жучи, варење и снабдевање крви нутријентима, разградњу масти, неутралисање свих штетних материја.
Цвекла (Фото: Thinkstock) -
Цвекла (Фото: Thinkstock)

Јетра је "најзапосленији" орган у људском организму. Одговорна је за производњу жучи, варење и снабдијевање крви нутријентима, разградњу масти, неутралисање свих штетних материја. Те бројне оптерећујуће улоге повремено изискују и њено чишћење.

Народна медицина нуди једноставне рецепте под условом да је јетра здрава. Чишћење није упутно једино ако у јетри и жучној кеси има каменчића, ако особа има дијабетес, прехладу, грип и друге заразне болести, осјећа општу слабост или се погоршава нека од хроничних болести. Исто се односи и на особе под стресом, труднице и мајке које доје бебу.

Исциједите сок од 10 кг опране и неогуљене црне роткве. Требало би да добијете 3 л сока. Исцијеђени сок чувајте у фрижидеру. Преостала влакна након цијеђења помијешајте са шећером, у односу килограм влакана са 500 г шећера, и у то додајте 300 г меда. Добијену мјешавину ставите на топло мјесто.

У почетку чишћења јетре узимајте по кашичицу сока, сат времена након сваког оброка. Дозу постепено повећавајте до једног децилитра. Када сав сок попијете почните са додавањем припремљене мјешавине од влакана у јело, од двије до три кашичице по оброку.

Упућени тврде да овај народни лијек, осим што прочишћава јетру, јача срце и плућа. За вријеме терапије избјегавајте масну и љуту храну.

У теглу од 3 л ставите на комадиће исјецкане, 3 опране неогуљене цвекле. У то додајте 3 кашичице пшеничног брашна и 500 г шећера. Теглу оставите на собној температури на тамном мјесту два дана. Након тога у ту смјесу додајте 700 г сувог грожђа, 4 шољице шећера и пола шољице воде. Уз свакодневно мијешање оставите да све одстоји седам дана, а затим садржај проциједите.

Од мјешавине би требало да добијете око литар сока. Узимајте по кашичицу сока 3 пута на дан, 30 минута прије оброка. Када испијете сву количину направите тромјесечну паузу, а онда цио поступак поновите, са паузама још 2 пута.

Извор: Новости