latinica  ћирилица
18/11/2016 |  20:54 ⇒ 22:33 | Аутор: РТРС

Лењинов портрет 90 година чувао тајну (ВИДЕО)

Портрет посљедњег руског цара Николаја II случајно је откривен испод портрета „оца Октобарске револуције“ Владимира Иљича Лењина, гдје се налазио скоро 90 година, и ускоро ће бити изложен у Санкт Петербургу, саопштили су данас рестауратори.
Портрет руског цара Николаја Другог - Фото: Screenshot/YouTube
Портрет руског цара Николаја ДругогФото: Screenshot/YouTube

„Портрет Николаја II у царској одјећи, који је 1896. године насликао Иља Галкин, био је скоро 90 година сакривен испод Лењиновог портрета, који је 1924. године израдио Владислав Измаилович“, рекла је за агенцију Франс прес Татјана Поселујева, руководилац групе која је три године радила на рестаурацији слике.

Велики Лењинов портрет, висок четири метра, налазио се првобитно испред тврђаве Петра и Павла у Санкт Петербургу, а затим у холу школе на чијем је мјесту у вријеме Царске Русије био смјештен трговачки институт.

Платно је грешком оштећено током 70-их година прошлог вијека, али су његову рестаурацију тек 2013. године започели стручњаци Националне академије за уметност и дизајн „Штиглиц“ у Санкт Петербургу, који су убрзо открили двоструки идентитет слике.

Портрет посљедњег руског цара, кога су заједно са породицом 1918. године убили бољшевици, појавио се испод слоја боје лако растворљиве у води, што је, према ријечима Поселујеве, изненадило рестаураторе.

Совјетски сликар Владислав Измаилович, аутор Лењиновог портрета, израдио је слику вође Октобарске револуције очигледно водећи рачуна да не уништи Галкинов портрет цара и сакрио је његово лице тачно из лица бољшевичког вође.

„У нормалним временима, сликари су уништавали претходне слике да би преко њих насликали нове. У овом случају, међутим, Измаилович је претходну слику сачувао и сакрио је испод слоја лако растворљиве боје. Изгледа да се надао да ће портрет Николаја Другог једног дана бити откривен“, навела је Поселујева.

Ректор Академије „Штиглиц“ Василиј Кишеђи рекао је да је „Измаилович много ризиковао настојећи да сачува портрет цара“. Платно са оба портрета биће изложено до краја новембра у Академији „Штиглиц“.

Извор: РТС