latinica  ћирилица
19/11/2016 |  11:32 | Аутор: Агенције

Мачак херој спасио цијелу породицу

Један мачак у Варшави спасио је петочлану породицу од опасног тровања угљен моноксидом пошто су примјетили да се чудно понаша и склања у предсобље и позвали су зато ватрогасце, а показало се да је концентрација опасног гаса званог "тихи убица" толика да су за двоје дјеце морали да се побрину љекари.
Мачка - Фото: илустрација
МачкаФото: илустрација

"Породицу је збунило чудно понашање мачка. Ходао је несигурно, понашао се другачије него нормално и склонио се у предсобље што није раније радио. Зато су позвали ватрогасце. Када су дошли измјерили су високе концентрације угљен моноксида", казао је пољској телевизији ТВН Варшава портпарол престоничке Ватрогасне страже Михал Конопка.

Ватрогасци су хитно евакуисали породицу, двоје дјеце збринули су са лакшим симптомима тровања угљен моноксидом љекари, а на свјежем ваздуху брзо се опоравио и мачак.

Сваке грејне сезоне угљен моноксид, гас "тихи убица", јер је без боје и мириса, однесе у Пољској неколико стотина живота а упркос непрестаним апелима локалних власти, полиције и Ватрогасне страже, прошле године само у Мазовјецком војводству у коме је Варшава отровало се 200 Пољака.

Варшављани су, иначе велики љубитељи мачака и у пољској престоници су под заштитом градских власти и уличне мачке луталице, а Варшава је чак почетком ове године обавила попис мачака луталица јер се један градски одборник забринуо да их је напрасно све мање, што се показало као нетачно.

"Мачке које слободно живе на улици су веома важан дио екосистема. На природан и ефикасан начин нас штите од присуства и премножавања глодара, прије свега мишева и пацова. Не гледа се на њих као на луталице без власника. Забрањено је да се хватају, одвозе и да им се на било који начин отежава живот", рекла је о бризи градских власти за 29.618 варшавских мачака луталица портпаролка града Агњешка Кломб.