latinica  ћирилица
20/11/2016 |  13:01 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Истина о кијању која ће вас изненадити

Људско тијело је комплексна "машина" с бројним механизмима које је мајка природа добро сложила у нашу корист. Јесте ли знали да мноштво ствари које наше тијело свакодневно ради заправо служе као одбрамбени механизми?
Зијевање (Foto: photos.com) -
Зијевање (Foto: photos.com)


Сазнајте којих осам уобичајених ствари које наша тијела раде заправо служе као одбрамбени механизми и штите нас:

1. Зијевање
Главна сврха зијевања је расхлађивање мозга након што се он прегријао или превише напрезао.

2. Кијање
Обично кихнемо када нам се дисајни путови напуне с превише алергена, микроба, прашине или с другим надражујућим честицама. Кијањем се тијело рјешава тог "смећа".

3. Јутарње протезање
Ујутро се инстинктивно протегнемо како бисмо припремили тијело за физичке напоре који нас чекају током дана. Истовремено, протезање "разбуђује" мишиће, покреће крвоток и побољшава наше расположење.

4. Штуцање
Када једемо брзо, гутамо велике комаде хране или се једноставно преједемо, то све може иритирати пнеумогастрични живац који је блиско повезан са желуцем и дијафрагмом. Посљедица је напад штуцавице.

5. Смежурана кожа
Набори који настају на кожи дланова када је она изложена води или влази, имају важну улогу. Наиме, када кожа дође у додир с већом количином влаге, то јој сигнализује да околина може бити клизава. Кожа на рукама одмах се почиње мијењати на начин да вам буде лакше да се придржите за мокре површине.

6. Губитак памћења
Губитак памћења често узрокују најнеугоднија животна искуства. Људски мозак дословно избрише најстрашније тренутке из нашег памћења.

7. Жмарци или трнци
Примарна функција жмараца је да тијело изгуби мање топлине која испарава кроз поре због чега нам је онда лакше да се угријемо у негостољубивим климатским условима.

8. Сузе
Осим што штите мембрану ока када она дође у контакт са страним објектом, сузе служе и као оруђе за "емоционалну одбрану". Научници вјерују да у стресним ситуацијама тијело ствара нови, моћан извор иритације - сузе - који ће особи скренути мисли од бола коју осјећа у том тренутку.

Извор: Б92