latinica  ћирилица
21/11/2016 |  09:15 | Аутор: РТРС

Мистериозне гробнице које до сада нико није успио да отвори

Неке древне гробнице давно су отворене и опљачкане, али неке су и дан данас потпуно запечаћене. Гробнице и гробља крију одговоре на бројна питања, али ових 5 гробница нико никада није отворио или истражио.

5. Египатски храм у Лондону

Бројне легенде и гласине испреплићу се око славног египтолога Џозефа Бономија, али једна окупира пажњу већ дуги низ година. Прича се да је током једног од својих бројних посјета египатским пирамидама открио тајну путовања кроз вријеме. Прије него је умро 1878. године, то знање је пренио на свог тајновитог спонзора, Хану Куртој. Друге приче гласе како је Бономи подијелио мистичне египатске тајне ратовања са Самјуелом Алфредом Варнером, стручњаком за морнаричко наоружање. Варнер је тврдио да је осмислио невидљиву гранату, а покопан је на гробљу Бромптон, заједно с Куртојевом. Претпоставља се да је Бономи дизајнирао веома занимљиву гробницу за Хану и Варнера на лондонском гробљу. Кључ од гробнице давно је нестао што је додатно појачало гласине да је гробница заправо времеплов, барем тако тврди аутор Јутјуб канала Дарк5.

4. Благо трезора Б

Храм Падманабхасвами у Индији често се спомиње у светим текстовима Хиндуса као "Златни храм". Благо као што је трон од злата и дијаманата наслућује да је још веће благо скривено у тајним просторијама у храму. Змајеви урезани у врата Нилаваре, или трезора Б, упозоравају на бројне страхоте и опасности које чекају све провалнике. Хиндуски астролози рекли су да је улаз строго забрањен, а највиши индијски судови такође бране улазак. Процјене из давних 1880-их кажу да благо вриједно више од милијарду долара чека иза тих врата.

3. Фараонова тајна

Неки вјерују да је отварање гробнице краља Тутанкамуна 1922. године отворило врата древној фараоновој клетви. Археолози зато сада опрезно улазе у неке од тајних просторија откривених након готово једног вијека. 2015. године су откривене пукотине које воде у пећине иза западног и сјеверног зида Тутанкамунове гробнице. Скривене просторије могле би да објасне зашто је зидове фараонове гробнице украшавао само мурал с призорима из Књиге мртвих. Гробница би могла да скрива и неке веће тајне као што је нестала мумија краљице Нефертити.

2. Бесмртност из подземља

Посљедње почивалиште кинеског цара Ћин Ши Хуанга још увијек је запечаћено зато што се археолози боје неких смртоносних замки као што су аутоматски самостријели. Још већи страх у кости уливају гласине да је гробница испуњена ријекама живе која симулира околину гробнице. Сви градитељи гробнице живи су заробљени како тајне градње никад не би исцуриле у јавност. Претпоставља се да гробница крије највећа блага древне Кине, али и резултате цареве потраге за бесмртношћу.

1. Мистерија Астека

Древни град Теотивакан крије бројне тајне, а не зна се ни ко га је изградио прије него што су га Астеци открили. Не зна се ни зашто су кипови и грађевине дуж Авеније мртвих намјерно уништене. Археолози се тек сада приближавају одговорима на питање гдје су нестали претходни владари. Недавно су откривена двоја запечаћена врата у тунелу испод церемонијалне платформе код комплекса Великог храма. Окружена костима ритуално жртвоване дјеце, сумња се да иза врата се крију кремирани остаци Монтезуме.

(Извор: express.hr)