latinica  ћирилица
22/11/2016 |  10:30 | Аутор: РТРС

Банане са црним тачкицама одличне за здравље

Недавно истраживање у Јапану показало је да су банане са црним тачкицама одличне за здравље, пише Лифе Хацк.
Банане - Фото: илустрација
БананеФото: илустрација

Најбоље су када тачкице тек почну да се појављују - тада су најбогатије антиоксидансима и минералима. Као такве, најлакше се варе и носе највише добробити за здравље.

Ово је девет разлога због којих би требало да почнете да их једете:

1. Пружају додатну заштиту од рака

Садрже супстанцу ТНФ - фактор некрозе тумора који уништава ћелије рака. Једење таквих банана зато може доприноси превенцији рака.

2. Лијече горушицу

Банане су одличан извор природних антацида, супстанце која неутралише желудачну киселину и смањује киселост стомачне средине. Ако имате проблема с варењем хране или са горушицом, поједите банану за тренутно олакшање.

3. Регулишу крвни притисак

Да бисте одржали оптимални крви притисак, неопходно је и да ниво калијума у крви буде довољан, а банане су богате управо овим минералом. Такође садрже изузетно малу количину натријума који подстиче раст крвног притиска.

4. Мање сте депресивни

Садрже триптофан, аминокиселину неопходну за производњу серотонина, неуротрансмитера који подстиче смиреност, добро расположење и добар сан.

5. Ако патите од затвора...

...посегните за бананом. Због високог нивоа влакана, ова намирница је одлична за подстицање варења.

6. Дају вам енергију - одмах!

Ако се осјећате уморно, на послу сте или треба да идете на тренинг, а немате снаге - поједите банану. Због свог јединственог састава, она ће вам дати много енергије, али на здрав начин. Калијум из ње спријечиће грчење мишића, а остали минерали и нутријенти из банане продужавају физичку издржљивост. Зато - умјесто слаткиша или кафе, радије узмите банану.

7. Добре су ако имате чир на желуцу

Због своје мекане структуре и лаке сварљивости, тачкасте банане су идеалне за све који имају желудачне проблеме.

8. Одлично средство у борби против анемије

Банане су богате гвожђем и зато су представљају идеалну намирнуцу за све оне који се боре с анемијом или тренутним мањком гвожђа у крви.

9. Помажу код менструалних болова

Висок ниво калијума у тачкастим бананама олакшава менструалне болове и грчеве. Ове банане богате су витамином Б6 који смањује надутост и задржавање воде у тијелу током "оних дана у мјесецу".

Извор: Агенције