latinica  ћирилица
22/11/2016 |  18:38 ⇒ 19:18 | Аутор: РТРС

Тренд у фитнесу за 2017. годину је пузање!

Уколико пратите новине у свијету фитнеса, онда можете да заборавите на справе и реквизите, јер је на фестивалу "Баланс" одржаном у Лондону представљен нови тренд – пузање.
Фитнес - пузање    (Фото:idesh.net/) -
Фитнес - пузање (Фото:idesh.net/)

Упркос томе што на први поглед дјелује као лагана вјежба, заправо није тако, јер захтијева добру координацију, у шта ћете се увјерити ако покушате да је урадите на правилан начин.

Вјежбе се изводе на поду и не захтијевају опрему за извођење, јер је главно помагало тежина тијела, преноси Си-Ен-Ен.

„Пузање не само да захтијева моторичке способности, већ укључују вестибуларни систем, чулни систем повезан са равнотежом и просторном оријентацијом“, истиче Џастин Клајн, киропрактичар и директор центра "Got Your Back Total Health" у Вашингтону. 

Стручњаци сматрају да се том методом наше тијело враћа у стање када се тек стварало. Иако није најпогоднија вјежба коју можете радити у јавности, предност је што се може одвјежбати било гдје у стану или кући.

Прво би требало да се спустите на руке и ноге тако да вам руке буду потпуно усправне, а леђа, врат и глава у равни. Затим се лагано подигнете у куковима тако да се колена одвоје од тла свега неколико центиметара.

Руке и ноге се помичу по дијагонали, што значи да треба да кренете лијевом руком и десном ногом, потом десном руком и лијевом ногом, у трајању од три минута, све вријеме одржавајући равнину тијела, држећи главу ка горе.

Извор: РТС