latinica  ћирилица
25/11/2016 |  13:02 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Њујорк- Парада поводом Дана захвалности (ФОТО)

У Њујорку је, уз јако присуство полиције, одржана традиционална парада поводом Дана захвалности, коју је и ове године организовао велики ланац робних куца "Мејсис", а на челу параде био је огроман балон у облику Чарлија Брауна.

Велики број окупљених људи поздравио је учеснике параде у костимима познатих ликова из стрипова и играних и анимираних филмова, док кловнови на бициклима кроз масу провозе мноштво балона.

Безбједносне мјере ове године су укључиле и камионе пуне пијеска који се налазе на раскрсницама, псе трагаче који могу да нањуше бомбу и преносиве детекторе радијације.

Њујорк- Парада на Дан захвалности (ФОТО:АП)

Грађани који су посматрали параду захваљивали су за додатне безбједносне мјере полицајцима, међу којима и члановима марширајућег бенда њујоршке полиције.

Новоизабрани предсједник САД Доналд Трамп позвао је, поводом Дана захвалности, нацију на јединство.

- Дошло је вријеме да почнемо да лијечимо наше разлике, али тензије не могу да нестану преко ноћи - рекао је Трамп, признавши да је многима вјероватно остала "горчина" након избора.

То, напоменуо је, не иде брзо, али је поручио да Американци сада имају шансу да заједно створе нову историју и донесу праве промјене у Вашингтон, обезбиједе сигуност градова и реалан просперитет својим заједницама.

Њујорк- Парада на Дан захвалности (ФОТО:АП)

У међувремену, одлазећи предсједник Барак Обама јуче је посљедњи пут за свог мандата обавио традицију помиловања ћурки за празник Дан захвалности.

Американци славе Дан захвалности од 17. вијека у част заједнице различитих култура у САД, сваког четвртог четвртка у новембру, уз печену ћурку и пуно хране.

Извор: Агенције