latinica  ћирилица
25/11/2016 |  13:29 | Аутор: РТРС

Сочива боље исправљају астигматизам

Знак да је дошло до појаве астигматизма најчешће је жмиркање приликом гледања, држање главе у искошеном положају током читања или гледања телевизора. Што је проблем израженији, слабије се коригује наочалима.
Наочале - Фото: РТРС
НаочалеФото: РТРС

Уколико приликом гледања у неки предмет његов облик видите искривљено и замагљено, или вам се слова разливају приликом читања могуће је да имате закривљеност рожњаче односно астигматизам. Ова аномалија ока може да се јави у свим старосним добима, без обзира на то да ли особа има добар вид или је кратковида или далековида.

Знак да је дошло до појаве астигматизма најчешће је жмиркање приликом гледања на близину или даљину, држање главе у искошеном положају током читања или гледања телевизора. Код неких особа долази и до појаве умора, вртоглавице, и честих главобоља. Офталмолози наводе да астигматизам доводи до неправилног преламања свјетлости у оку, због чега особа лошије види.

Умјесто фокусирања свјетлости у једној тачки на мрежњачи, долази до ефекта разливања, па пацијент види деформисано. Приликом тестирања вида особа најчешће мијеша бројеве, па, на примјер, умјесто четири види седам, објашњавају љекари.

Корекција није увијек неопходна

Већина људи има тзв. физиолошки астигматизам, од -0,25 до -0,5 диоптрија, који није потребно кориговати. Око 15 одсто популације има астигматизам до један диоптрије, а 20 одсто има више од три диоптрије.

Осим астигматизма везаног за рожњачу, може доћи и до појаве астигматизма везаног за сочиво. Обично је у питању катаракта, код које су замућења сочива неравномјерна, па се у рефракцији ока појављује астигматизам. Овај проблем рјешава се операцијом катаракте, која је такође прилика да се исправи и урођени астигматизам.

Астигматизам се може исправити на неколико начина и то: ношењем сочива, наочарл са цилиндричним стаклима, ласерском интервенцијом или уградњом специјалног вјештачког сочива у око. Ефикасност ових метода, међутим, зависи од диоптрије и величине закривљености ока.

Већи астигматизам се у принципу лошије коригује наочарлма, односно цилиндричним стаклима. Боље је носити контактна сочива или га исправити рефрактивном хирургијом, којом се заправо скида ткиво са дијела рожњаче који је више испупчен и добија се правилна полулопта. Овом интервенцијом постиже се добро и трајно рјешење астигматизма.

Ова аномалија ока може да се јави још у раном детињству. У случају када је астигматизам урођена појава неопходно га је кориговати што прије, јер касније може да дође до развоја слабовидости на оку. Код неких особа повећање астигматизма може да доведе до појаве кератоконуса тј. слабости везивног ткива рожњаче које се убрзано криви и истањује. У овом случају повећавање астигматизма може се зауставити зрачењем ултравиолетним свјетлом.

Извор: Агенције