latinica  ћирилица
27/11/2016 |  14:09 | Аутор: РТРС

Умјесто биопсије анализа крви

Обољелима од рака ускоро доступан бржи и мање болан начин анализе тумора. Нова метода убрзаће и олакшати утврђивање врсте ћелија тумора.
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

Онколози имају добру вијест за пацијенте. Нова метода, која је при крају верификовања у Чешкој, показаће на вријеме и без икаквих болова успјешност дотадашњег лијечења. Прије свега је погодна за пацијенте са најчешћим типовима тумора плућа, дебелог цријева и груди. Умјесто непријатног узимања ткива, када се резултати чекају и мјесец дана, довољно је узимање крви, а резултати су готови за највише три дана.

Такозвана течна биопсија у стању је да изолује из крви ДНК тумора и тиме да пружи љекарима неопходне информације о његовој врсти. Научницима је након година истраживања пошло за руком да успјешно окончају неколико великих студија на ову тему. Показало се да је течна биосија "пронашла" ћелије рака скоро у свим случајевима гдје их је детектовало и класично узимање ткива.

Нова метода, међутим, неће послужити превентивном откривању тумора у тијелу. Користи се за дијагностику и даље лијечење пацијената који се већ боре са раком. Овај начин прегледа биће широко доступан отприлике за годину дана.

На Плућној клиници Унивезитетске клинике у Плзењу течну биопсију у испробали на 20 пацијената.

- Показала се као велика помоћ прије свега код пацијената код којих није могуће класичним начином доћи до довољне количине ткива, и то нарочито код рака плућа. Захваљујући новој методи резултати су нам на располагању неколико недеља раније, и лечење може да почне на вријеме , каже директор Клинике Милош Пешек.

Успјешност нове методе његов тим је забиљежио, на примјер, код лијечења 41-годишње пацијенткиње. Њен тумор није реаговао на хемотерапију.

- Захваљујући течној биопсији на вријеме смо установили који тип ћелија рака у тијелу пацијенткиње преовладава и могли смо да примијенимо циљано лијечење. Дошло је до брзог повлачења тумора - наводи Пешек.

Патолизи скептични

Више скепсе према течној биопсији показују неки патолози. Нову методу поздрављају, али не вјерују да би у догледно вријеме могла у потпуности да замијени класични начин узимања ткива. Тврде, наиме, да није потпуно поуздана.

Извор: Новости