latinica  ћирилица
28/11/2016 |  16:46 ⇒ 16:58 | Аутор: РТРС

Ове активности одлично утичу на ментално здравље

Истраживање новозеландског универзитета показало да је активности као што су плетење и хеклање позитивно дјелују на људски мозак, а ефекти се осјете наредног дана.
Плетење - хеклање - Фото: klix.ba
Плетење - хеклањеФото: klix.ba


Тешко је одредити када се то тачно догодило, али вуна је током посљедњих неколико година постала популарна међу млађим генерацијама. Плетење више није резервисано само за старије, сада се овим хобијем баве и млађе особе које своје креације радо показују на Инстаграму.

И није само плетење заразило младе, једнако је популарно и кување, хеклање и сликање, а према новој студији, сваки од ових хобија одлично утиче на ментално здравље.

У истраживању је учествовало 658 студената, а резултати су показали да су након активности као што су плетење и хеклање били срећнији и мирнији, а имали су и више енергије него иначе. Плетење и кување су одавно познати по својим терепеутским дејствима, а овог пута у истраживање су укључене активности попут прављења џема, хеклања, сликања, цртања, скицирања, дигиталног дизајна и креативног писања.

Резултати истраживања, које је спровео Универзитет Отаго на Новом Зеланду, посебно су развеселили чланице Женског Института које су увијек истицале важност ових активности.

"Наше чланице уживају у креативним активностима још од 1915. године тако да је лијепо чути да су коначно пронађени докази да овакве активности доводе до благостања", казала је Џенис Ленгли.

Дакле, уколико се сутра желите осјећати добро, данас узмите игле и вуну и почните да плетете.

Извор: Б92