latinica  ћирилица
30/11/2016 |  16:54 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Ива од античких времена помаже људима

Исцјељује и најтеже болести, смањује стрес, ефикасна је код гљивица, афти, болести желуца и цријева, дијабетеса.
Биљка Ива - Фото: Screenshot
Биљка ИваФото: Screenshot

Трава ива (Teucrium montanum) у народу позната и као дупчац или горско смиље, користила се за лијечење још у античко доба. Међу народима Балкана влада древно мишљење да подстиче ментални и физички опоравак послије дуге болести, као и опоравак након тешке тјелесне или душевне исцрпљености. "Трава ива од мртва прави жива", народна је изрека, јер је по благотворним састојцима злата вриједна.

Расте на кршевитим мјестима, брдима и планинама, а препознаје се по малим округлим и полеглим бусеновима. Стабљике су претежно уздигнуте и дјелимично дрвенасте. Цвјетићи привлачне бледожућкасте боје се јављају од јуна до септембра. Када се ива бере, требало би макар трећину цветића оставити, јер помажу да биљка лакше веже малу количину земље на камењару и спријечи њено спирање у кишном периоду. С обзиром на то да се лако чупа, надземни дио би требало сјећи оштрим маказама и тако је сачувати.

Због изузетне вриједности, присталице народне медицине инсистирају код берача да је чувају и беру само као лијек.

Трава ива је изузетно горког и опорог укуса, јер садржи обиље горких материја. У већим количинама има танин, метанол, петролејски етер, хлороформ, етилни ацетат. Због специфичних састојака је и у званичној медицини препоручују за јачање имунитета. Показала се и као одличан лијек против стреса, а горке материје помажу код надимања и других болести желуца и цријева. Дјелотворна је и код болести уста и грла, разних инфекција, гљивица и афти.

Чај од иве лијечи грчеве и чисти крв. Благотворно дјелује код свих врста грозница, али и дијабетеса. Тинктура помаже код хемороида, болести јетре и жучи, јер подстиче стварање и бољи проток жучне киселине. Спремљена у виду купке, повољно дјелује на кожу, поготово ако су на њој ране и друге врсте промјена.

У виду балзама ублажава реуматизам, а прах од осушене биљке се користи за разне тегобе. Народни љекари тврде да дјелује против бактерија, смањује упале, снажан је антиоксиданс, помаже код депресија, избацује вишак течности из организма и чисти организам.

Народни рецепти

* Чај - кашичицу иве прелијте са 2 дл кипуће воде и поклопите. Послије 15 минута, чај процједите и пијте 1 до 2 пута дневно прије јела, али незаслађен.

* Тинктура - у 1 дл алкохола потопите 20 г иве и оставите да стоји у посуди двије недјеље. Садржај потом процједите и добијену тинктуру пијте 3 пута дневно по 20 капи.

Јачање имунитета

* У литар црног вина потопите 20 г иве и оставите да стоји осам дана. Након тога пијте по једну чашицу непроцијеђеног вина, 3 пута дневно прије јела.

* Осушену иву самељите у млину за кафу, а прах сипајте у чисту бочицу, у количини која вам је потребна. Док трају здравствене тегобе, узимајте 1 до 3 г прије јела. Овај прах снажно подиже имунитет.

Извор: Вечерње новости