latinica  ћирилица
05/12/2016 |  09:05 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

Додик: Припремљен приједлог закона о Уставном суду БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је приједлог закона о Уставном суду БиХ већ припремљен, те да преостаје да буду усаглашени детаљи са ХДЗ-ом БиХ и странкама Савеза за промјене, ако то желе, прије него што буде упућен у званичну процедуру.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик сматра да је рјешавање статуса Уставног суда БиХ важније од европског пута и да то питање треба да буде ријешено ове зиме.

Он је нагласио да постоји и консензус Хрвата о овом питању, те позвао предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и опозицију из Републике Српске да се уједине о овом питању.

Додик је за "Глас Српске" рекао да на нивоу БиХ не може бити донесена више ниједна одлука, нити закон док на дневни ред не буде стављен и усвојен закон о Уставном суду, који ће елиминисати странце из тог суда.

"Не тражимо да буде заустављен живот, него одлучивање. Уставни суд упорно користи ове ствари за обрачун са Српском и потребно је довођење ове институције у ред да би радила према закону и да у њој одлучују једино домаће судије", рекао је Додик.

Он је додао да нигдје у свијету не постоји уставни суд чији рад није регулисан законом.

"Мијешање суда у питања која нису у његовој надлежности и чији рад није регулисан законом постоји само у БиХ и показује неодрживост таквог правосуђа", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска ће наставити да слави Дан Републике 9. јануара и у томе је неће омести никакве одлуке Уставног суда.

Додик и лидер ХДЗ-а Драган Човић у октобру су најавили да ће ове двије странке у парламент БиХ упутити заједнички приједлог закона о Уставном суду БиХ, којим би била омогућена замјена страних судија домаћим и онемогућено прегласавање на штету једног народа.

Представници Републике Српске сагласни су да је овај закон неопходно донијети што прије, нарочито након што је 1. децембра Уставни суд прихватио захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за рјешавање уставноправног спора БиХ са Републиком Српском и поништио резултате референдума који је одржан 25. септембра, наводи "Глас Српске".

Извор: Срна