latinica  ћирилица
05/12/2016 |  10:34 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Награда "Кочићево перо" Вулету Журићу

Награда "Кочићево перо" за зиму 2016. године, за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи, припала је Вулету Журићу за књигу "Република Ћопић", саопштено је данас из Задужбине "Петар Кочић Бањалука-Београд", која додјељује ову награду.
Вуле Журић - Фото: Wikipedia
Вуле ЖурићФото: Wikipedia

Ову одлуку жири је донио једногласно. Предсједник жирија Никола Вуколић навео је да је аутор у "Републици Ћопић" описао живот Бранка Ћопића у девет поглавља - девет офанзива.

"Ћопић је у свом литерарном опусу стигао до 'Осме офанзиве', у којој је након седам претрпљених погрома крајишки човјек најзад стигао у свој нови завичај, у питомини војвођанског пејзажа, а девета је само његова, лична офанзива, офанзива суочавања са најинтимнијим дијелом свога бића, јунаштвом да се и умре по властитом избору, слободан и без страха", навео је Вуколић.

Овогодишњу награду "Кочићева књига" за цјелокупно књижевно стваралаштво, коју такође додјељује Задужбина "Петар Кочић Бањалука-Београд" припала је бањалучком књижевнику Ранку Рисојевићу.

"Рисојевић, и кад се обраћа интелектуалној елити и када пише за дјецу, једнако је интересантан, готово увијек нов и на свој начин оригиналан. Његови романи су занимљиви, али не у смислу празне забаве, већ у смислу истраживачких захвата које његове странице буде у читаоцу", навео је Вуколић.

Награде ће свечано бити уручене уручене у четвртак, 22. децембра, у Вуковој задужбини, у Београду у 12.00 часова.

Извор: СРНА