latinica  ћирилица
05/12/2016 |  11:49 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

ИМПРО: Када почиње производња и запошљавање радника? (ВИДЕО)

Приједорска месна индустрија "Импро" добила је новог власника, потврђено је из предузећа "ХЕТА", задуженог за продају посрнулог гиганта.
Приједор: Фабрика "Импро" - Фото: СРНА
Приједор: Фабрика "Импро"Фото: СРНА

Нови власник ушао је у посјед приједорске индустрије меса, али због уговора о повјерљивости, његово име и купопродајна цијена још се држе у тајности. Како сазнајемо, нови власник је из Цазина и наставиће месарску производњу. Томе се највише радују бивши радници Импра. 

Миле Ћирић у "Импру" је био од 1985. године. Прошао је овдје предратни, ратни и период након приватизације, када су се власници смјењивали, а имовина Импра смањивала - све до његовог стечаја 2011. године. Радује га што је „Импро“ коначно добио новог власника, од кога очекује да искористи услове за прераду меса.

- "Орион 3" уложио је преко седам и по милиона марака, он је уградио задњу ријеч технологије аустријске фирме „Долешал“, за сушење и ферментацију трајних производа. То нажалост данас стоји, и све ће ово бити узалуд ако та прерада не буде поново радила, истиле Ћирић.

"Импро" је приватизован 2006., а пет година касније, предузеће "Орион 3" у чијем је био власништву, прогласило је стечај. Тада је угашено 75 радних мјеста. Управо зато, оваквим расплетом ситуације задовољни су и у приједорској градској управи. Са новим власником стижу и нова запошљавања – дијелом старих радника, али и новог кадра.

 Како незванично сазнајемо, нови власник се претходних дана састао са одређеним бројем радника које је упознао са будућим плановима. Неки од бивших радника Импра већ су на својим старим радним мјестима.

Људи задужени за ремонт компресора и система за хлађење у Импру, већ данима раде и по 10 сати, како би се постројења што прије оспособила за прераду меса.

"Приједорски гигант" запошљавао је прије рата више од пет стотина радника. Након одласка у стечај, тадашњи власник, фирма "Орион 3", повјериоцима је остала дужна око шест и по милиона марака, који су и данас предмети судског спора бивших радника и фирме.