latinica  ћирилица
05/12/2016 |  12:15 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Бањац: Од Тужилаштва БиХ тражим позив на српском језику (ВИДЕО)

Посланик у Народној Скупштини Републике Српске Дарко Бањац поново је данас затражио од Тужилаштва БиХ да му позив поводом давања изјаве о одржавању референдума у Републици Српској достави на српском језику и на ћирилици и нагласио да ће се само на тај начин одазвати Тужилаштву БиХ.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

"И прошли пут сам дао изјаву да тражим од Тужилаштва БиХ да ми достави позив на српском језику и на ћирилици, јер према Уставу БиХ постоји српски језик. Ја сам Србин, православац, говорим на српском језику и тражим да ми се достави позив на српском језику и само на тај начин ћу се одазвати Тужилаштву БиХ", изјавио је Бањац.

Бањац је нагласио да је његово уставно право да користи српски језик јер је биран да штити Републику Српску и свој народ, а новинарима је показао позив Тужилаштва БиХ, писан на латиници и језику дугог народа, у којем су наведене ријечи "казненога", "казнено", "у свези" и друге.

"Ово можда јесте ситница, али нећу дозволити да Сарајево или неко у Сарајеву вријеђа мена као Србина. Тражим позив на српском језику. Онда ћу се одазвати у Тужилаштво БиХ, дати изјаву и бранити оно што је демократско право народа, а то је референдум", додао је Бањац.

Он сматра да је Тужилаштво БиХ у политичком спору и политичкој истрази коју води за кривично дјело које не постоји и за које терети предсједника Републике, који не може бити одговоран за ту врсту кривичног дјела.

Извор: РТРС, СРНА