latinica  ћирилица
05/12/2016 |  12:44 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

45 војника ОС БиХ испраћено у мировну мисију у Авганистан (ФОТО)

Четрдесет пет припадника Оружаних снага БиХ данас су испраћени из касарне Козара у Бањалуци у мировну мисију у Авганистану.
Касарна Козара - Фото: РТРС
Касарна КозараФото: РТРС

Ријеч је о петој ротацији, а 45 војника, међу којима су и три дјевојке, долазе из 6. пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић поручио је у касарни "Козара" у Бањалуци да учешће припадника Оружаних снага БиХ у мировној мисији у Авганистану представља њихову високу афирмацију као професионалаца, те снагу и професионализам припадника Оружаних снага БиХ. Иванић је рекао војницима да иду у ризичну земљу и да тај ризик не потцјењују.

"У тој бази је био један инцидент у којем су не тако давно погинули људи. Од вас тражим да поштујете правила и норме, да се не опустите и да схватите да ћете бити на простору гдје има и може да има борбених дејстава", поручио је Иванић припадницима ове јединице.

Иванић је оцијенио да је веома висок ауторитет који су припадници Оружаних снага БиХ имали и имају у оквиру мировне мисије у Авганистану.

"Када похвале дођу од најелитнијих јединица армија свијета - онда то пуно значи, јер показује висок степен професионалности и одговорности припадника Оружаних снага БиХ", истакао је Иванић.

 

У Авганистану провешће шест мјесеци колико траје мисија. Замјеник министра одбране БиХ Сеад Јусић рекао је да су припадници Оружаних снага БиХ мотивисани да иду у мировне мисије у свијету, те да су новац, односно зарада примарни мотив да се војници добровољно јављају у мировне мисије.

Јусић је рекао да један војник у мисији у бази у Авганистану мјесечно кошта 46.000 америчких долара, додајући да му тренутно није познато колико БиХ кошта опремање једног војника у мировну мисију.

Извор: РТРС/ СРНА