latinica  ћирилица
05/12/2016 |  13:38 ⇒ 06/12/2016 | 07:56 | Аутор: РТРС

Премијерка Цвијановић на економском форуму у Вашингтону

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић боравиће у вишедневној посјети Сједињеним Америчким Државама, гдје ће, између осталог, учествовати на Трансатланском економском форуму у Вашингтону.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Премијерка Цвијановић на Форуму ће говорити о провођењу економских и структурних реформи у Републици Српској у оквиру Реформске агенде, сарадњи са међународним финансијским институцијама, Свјетском банком и Међународним монетарним фондом.

Предсједница Владе Српске је нагласила да су овакви догађаји добра прилика за промоцију Републике Српске, представљање њеног инвестиционог амбијента, те размјену искустава.

Домаћин дводневног Форума, који ће окупити представнике пословног и политичког живота из 13 земаља ширег Медитерана, биће Центар за трансатлантске односе /САИС/ при Универзитету “Џонс Хопкинс“, а суорганизатори су Привредна комора САД-а и Америчко-босанска фондација.

Како су најавили организатори, ово окупљање је планирано у склопу пројекта “Медитерански базен“, а у њему ће учествовати и представници транзиционог тима нове америчке администрације, као и високо рангирани званичници Стејт Департмента, Министарства одбране САД-а, те реизабрани амерички конгресмени и сенатори.

Ове године, у току засједања, Форум ће се бавити економским потенцијалама подручја земаља Магреба, Балкана и Турске.

Дводневни форум биће прилика за сусрете представника земаља регије Медитерана са бројним фирмама из САД-а.

На Трансатлантском економском форуму у Вашингтону, заједно са Цвијановићевом, учестововаће и шефови представништава Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, Бриселу Марио Ђурагић и Бечу Младен Филиповић.

Током боравка у Сједињеним Државама, предсједница Цвијановић ће се састати са представницима Српске православне цркве, српских организација и удружења и угледним појединцима из Републике Српске који живе и раде у Америци, а планирани су и сусрети са америчким конгресменима.