latinica  ћирилица
05/12/2016 |  14:47 ⇒ 21:13 | Аутор: РТРС

Главна БХ тужитељка најавила-ускоро одлуке у врло важним предметима

Вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордана Тадић најавила је данас да ће у наредном периоду, након окончаних истрага, бити донијете тужилачке одлуке у неким врло битним предметима организованог криминала, ратних злочина, корупције, тероризма и других кривичних дјела из надлежности те институције.
Гордана Тадић - Фото: nezavisne novine
Гордана ТадићФото: nezavisne novine

Она је подсјетила да Тужилаштво БиХ ове године навршава 13 година постојања и примиче се броју од 5.000 лица оптужених за ратне злочине, организовани криминал, корупцију, финансијски и порески криминал, трговину људима, тероризам и друга кривична дјела из њихове надлежности.

У погледу процесуирања ратних злочина, оптужено је око 640 лица за тешка кршења међународног хуманитарног права, а проценат осуђујућих пресуда је преко 80 одсто.

У протеклих 12 година, тужиоци у Посебном одјељењу за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигли су оптужнице у 564 предмета против 1.797 оптужених лица.

Тадићева је навела да је Суд БиХ од 2004. до краја 2015. године, у поступцима у предметима Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, изрекао правоснажне осуђујуће пресуде за 1.139 лица.

Проценат осуђујућих пресуда у предметима у којима поступа Тужилаштво БиХ је изнад 90 одсто, наводи се у саопштењу.

"У протеклом периоду успјешно су окончани предмети и изречене вишедеценијске казне затвора у предметима злочиначких организација и многим другим предметима који су значајно угрожавали безбједност наших грађана. Само у предметима за кривична дјела прања новца оптужене су 203 особе, а пресудама Суда БиХ одузета је незаконита имовинска корист у износу од око 10,2 милиона КМ", истакла је Тадићева.

Она је додала да су за неовлаштени промет опојним дрогама за четири године подигнуте оптужнице против 248 лица, да је у само једном предмету пореске утаје и финансијског криминала одузета незаконита имовинска корист од 7,5 милиона КМ, те да су за кривична дјела тероризма изречене правоснажне пресуде у трајању од око 150 година затвора.

Два мјесеца након ступања на функцију вршиоца дужности главног тужиоца, а уочи завршетка године, она је рекла да је Тужилаштво БиХ институција свих грађана и да ће и у наредном периоду интензивно радити на процесуирању свих кривичних дјела из своје надлежности.

"Тужилаштво БиХ ће свакако прихватити оправдане и утемељене критике на наш рад, али желимо нагласити да су сви грађани пред законом једнаки и нећемо дозволити да се неки предмети експонирају из било којих разлога. Увијек смо отворени за конструктиван дијалог", навела је Тадићева.

Тадићева је подсјетила на низ активности које је Тужилаштво БиХ предузело у протеклом периоду ради обезбјеђења свог ефикасног рада.

Она је навела да је одржала низ састанака са својим замјеницима, тужиоцима и запосленим у овој институцији, те запосленима у партнерским полицијским и безбједносним агенцијама ради договора о заједничкој сарадњи и активностима у наредном периоду.

Тадићева је захвалила грађанима, медијима, удружењима жртава, невладиним организацијама, домаћим и међународним партнерским институцијама на подршци коју им пружају.

Извор: СРНА