latinica  ћирилица
05/12/2016 |  14:50 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Павић: Иницијатива о референдуму о правосуђу БиХ је политикантска (ВИДЕО)

Иницијатива лидера СДС-а Вукоте Говедарице о расписивању референдума о правосуђу БиХ је политикантска, изјавио је предсједник Демократског народног савеза Марко Павић.
Марко Павић - Фото: РТРС
Марко ПавићФото: РТРС

Нагласио је да такав референдум нема везе са реалношћу, али да је сагласан са неопходношћу реформе правосуђа.

Павић је истакао да представници Републике Српске, без обзира на страначку припадност, морају сарађивати са представницима власти БиХ и обрнуто.

Поручује да Уставни суд и правосуђе морају бити враћени у надлежне оквире за расправу и да се сви представници власти Српске морају борити за принципе који се заузимају у Републици Срспкој.

"Није вријеме излазити са тезама о неком референдуму о правосуђу и Уставном суду, као и за доношење закона који нису ни приближно усаглашени. Те ствари морамо вратити у оквире надлежне за расправу и борити се да принципи који се заузимају у Српској, прођу. Морају се избацити странци из Уставног суда и донијети закон о том суду", рекао је Павић.

Коментаришући приједлог Напредне Српске о укидању "бијелог хљеба" Павић истиче да ДНС има резерву према приједлозима ове странкке јер, како каже, они углавном нису у интересу РС.

На питање да ли ће понови да се кандидује за предједника странке, Павић је изјавио да је "можда доста кандидатуре".

Након редовне сједнице Предсједништва ДНС-а, Павић је истакао да је странка задовољна резултатима овогодишњих локалних избора и континуитетом раста повјерења партији.

Он је рекао да је анализа резултата на овогодишњим изборима рађена за сврху припреме за наредне парламентарне изборе, 2018. године.

"То је једна од кључних година у којој ће ДНС својим активностима жељети да грађанима представи како да Република Српска буде успјешна као неке локалне заједнице које смо водили", поручио је Павић.

Када је ријеч о расписивању унутарстраначких избора на свим нивоима, Павић је навео да ће тај процес почети 1. фебруара и завршити до краја јуна наредне године.

"Припремили смо све да ти избори протекну у најбољем реду", рекао Павић и најавио да ће сједница Главног одбора ДНС-а бити одржана у суботу, 10. децембра.

Извор: РТРС/ СРНА