latinica  ћирилица
05/12/2016 |  15:27 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Бијељина: Одборници не прихватају смањење одборничког додатка (ВИДЕО)

Избором вршилаца дужности десет одјељења у градској управи данас је конституисана власт у Бијељини.
Скупштина града Бијељине - Фото: РТРС
Скупштина града БијељинеФото: РТРС

Наставак сједнице Скупштине града обиљежиле су жучне расправе одборника из редова власти и опозиције о иницијативи СНСД-а да се укину одборнички додаци и смање плате предсједника и потпредсједника Скупштине. Ова иницијатива на крају није добила потребну већину гласова. Одлуке о кадровским рјешењима донесене су ефикасно за само четрдесетак минута. Прихваћено је и ново кредитно задужење града од милион марака и усвојен Нацрт буџета у износу од 47.145.000 марака. 

Из СНСД-а стигла је иницијатива да се укину одборнички додаци и смање плате предсједника и потпредсједника Скупштине. Новац који би уштедјели на овај начин, каже предлагач, био би преусмјерен за отварање нових радних мјеста и помоћ социјално угроженом становништву.

"Одборници опозиције су гласали за, сви остали су били против. Ми ћемо у скалду са тим самоиницијативно покренути неке одлуке и наш одборнички додадатк додијелити онима за које ми сматрамо да им је то најпотребније у овом тренутку, а нећемо никако дозволити да скупштина Града управља нашим новцем", истакао је Недељко Ћорић, предсједник Клуба одборника СНСД-а.

Одборнички додатак од 500 марака мјесечно потребан је изабраним представницима грађана да би покрили трошкове свог рада, посебно због тога јер у скупштини града има и одборника који немају других примања, одговорили су у дискусијама представници власти.

"Код већине одборника додатак покрива само трошкове горива, доласка на сједнице, разне комисије и састанке Скупштине града Бијељина. Заиста не видим могућност да сви одборници у овој ситуацији могу да се одрекну одборничког додадатка", истакао је Јован Гајић, предсједник Клуба одборника СДС-а.

Потребну већину гласова није добила ни иницијатива одборнице СНСД-а Данијеле Ђукин да се формира посебна служба палијативне медицинске његе, а једина иницијатива о којој су сви сагласни односи се на потребу реконструкције локалног пута према Горњем Црњелову коју је поднио опозициони одборник Успјешне Српске Љубиша Петровић.