latinica  ћирилица
05/12/2016 |  15:32 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Први кораци начелника општина Приједорске регије (ВИДЕО)

Нови начелници општина Приједорске регије преузели су функције и предузимају прве кораке. Заједнички циљ је повећати запосленост и довести нове инвеститоре на ово подручје.
Раденко Рељић - Фото: РТРС
Раденко РељићФото: РТРС

Међутим, неки од нових начелника затекли су и велика дуговања у општинским буџетима, па су били принуђени на радикалне потезе.

Како би санирао посљедице недомаћинског трошења буџета, чија су задужења достигла 30 милиона марака, нови начелник Козарске Дубице, Раденко Рељић драстично је „скресао“ плате функционера. Почео је од своје, али радничке није мијењао. Потез новог дубичког начелника, побрао је симпатије грађана који су истакли да подржавају његов потез.

Плата дубичког начелника износиће 2.500 марака, умјесто досадашње четири хиљаде, а плате других функционера умањене су од 400 до 600 марака.

"Оно што је највише иритирало наше грађане је одборничка накнада која је била негдје око 400 марака. На мој захтјев на првој скупштини та одборничка накнада неће бити виша од 200 марака. То није само шминка у козметичком смислу, него стварна уштеда од 190.000 марака на годишњем нивоу", истакао је Рељић.

За разлику од дубичког, буџет Града Приједора, није подложан финансијским „потресима“. Већ 12 година је стабилан.

"Град Приједор ће се наставити развијати у складу са стратегијом развоја града. Прије свега, завршаваћемо пројекте на пољу водоснабдијевања и канализације који су вишегодишњи пројекти, затим ћемо даље радити на стварању услова за стварање индустријских зона", рекао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Позитиван буџет затекао је и нови начелник Новог Града. Циљ је довести инвеститоре, али тај процес отежава статус граничног прелаза у овој општини, који је затворен за робни транспорт.

"Имамо ситуацију да већ дуги низ година инвеститори избјегавају наш простор, тако да у посљедње вријеме осјећамо потребу да додатним напором на подручју Српске, а и шире, покушамо анимирати људе да улажу у нашу општину", рекао је начелник Општине Нови Град Мирослав Дрљача.

У Костајници и Крупи на Уни приоритет су запошљање и завршетак започетих пројекета.

Начелник Општине Костајница Драго Бундало истакао је да су приоритети у овој општини санација Тавије и Бубњарице, рјешавање водотока, асфалтирање локалне путне мреже, и свих пројеката за које је потписана документација.

За начелника Општине Крупа на Уни Младена Кљајића приоритет је задржавање младих путем подстицаја у пољопривреди, као и домаћински однос према буџету.

Инфраструктурни пројекти и искоришћавање пољопривредних ресурса, приоритети су у Оштрој Луци. Ипак, зауставити одлив младих, свуда је на првом мјесту.