latinica  ћирилица
05/12/2016 |  16:00 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Намирнице за боље памћење

Колико можемо да учимо, прилагођавамо се и разумијемо свијет око себе, зависи прије свега од нашег коефицијента интелигенције.
Намирнице - Фото: Screenshot
НамирницеФото: Screenshot

Његову висину одређују бројни фактори, али и начин исхране, истичу научници са америчког универзитета Тафт.

Ово је листа намирница које посебно доприносе развоју когнитивних способности. Сирова јаја садрже протеине и здраве масноће кључне за развој можданих функција, посебно код младих.

Да би нутритивне вриједности остале што више очуване, требало би да се кувају што краће. Зелено поврће благотворно дјелује на цијели организам, па тако и на мозак. Богат је извор витамина Е који је кључан за здравље овог органа, али и смањивање ризика од Алцхајмерове болести.

Ораси јачају способност памћења јер садрже омега 3 масне киселине и полинезасићене масти, које организам не ствара па морају да се уносе храном.

Истраживања су показала да само 29 г ораха садржи 2,6 г омега 3 масних киселина, док се у једној кашичици ораховог уља налази 1,4 г полинезасићених масти.

Боровнице садрже широку лепезу састојака који су директно повезани са развојем и растом мозга. Поједина истраживања показују и да успоравају процес старења, пишу Новости.рс.

Извор: Независне новине