latinica  ћирилица
05/12/2016 |  18:48 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Бројне осуде усташког поздрава "За дом спремни" (ВИДЕО)

Хрватска прекопава јаме и историју. Контроверзни усташки поздрав "За дом спремни" поново је узбуркао јавност. Ова парола осванула је у центру Јасеновца, недалеко од бившег усташког концентрационог логора, уклесана на спомен-обиљежју које су открили ветерани ХОС-а.
У Јасеновцу плоча са усташким поздравом - Фото: Novosti.rs
У Јасеновцу плоча са усташким поздравомФото: Novosti.rs

Док Удружења бивших логораша Другог свјетског рата, њихови потомци, српски званичници, најоштрије осуђују тај чин, начелница Јасеновца не види ништа спорно у узвицима чије је јавно истицање због усташке конотације у Хрватској забрањено законом. Министар спољних послова Хрватске Давор Иво Штир рекао је да ће хрватска Влада приступити систематски и институционално, али није прецизирао да ли ће плочу и уклонити.

Усташка идеологија и даље живи у Хрватској. Најновија потврда за то је плоча са усташким поздравом “За дом спремни“ на мјесту гдје је у Другом свјетском рату био злогласни концетрациони логор Јасеновац - највеће стратиште НДХ у којем су усташке власти убиле 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома. За бивше логораше Другог свјетског рата ово је јасна порука која не води помирењу.

"Самим тим што је Хрватска чланица ЕУ, овакви поступци уносе немир и не воде путу опраштања од стране преживјелих логораша", истиче Добрила Кукољ, предсједница Удружења логораша Другог свјетског рата Бањалука.

Одговоре од хрватског државног врха затражила је пензионисана библиотекарка Јеврејске општине Загреб Јулија Кош, чија је породица убијена у холокаусту. У отвореном писму оштро критикује усташизацију земље.

"И сада, када се догодио несметани скандал у Јасеновцу, сто метара од ледине са гробовима и мојих најближих сродника, страдалих од усташке руке само зато што су били Јевреји – гдје сте, шта су сада ваши ставови", упитала је Кош.

Слично се пита и предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац. Само због реченице да три дана након постављања плоче нема реакције хрватских власти, на друштвеним мрежама добио је безброј порука да није пожељан у Хрватској.

"Требали би реаговати представници хрватске власти, с једне стране. С друге, требали би реаговати они који штите законитост“, нагласио је Пуповац.

Али не реагују. Начелница Јасеновца отишла је, чак, корак уназад, тврдећи да у узвику “За дом спремни“ на плочи ХОС-а нема ништа спорно. Због овакве изјаве, али и тишине хрватских власти, српски министар за рад Александар Вулин позива Европску Унију да реагује на бујање фашизма.

"То није више питање ни за Србију, па чак ни за Хрватску, то је питање за свијет и на првом мјесту за ЕУ докле ће ћутати. Када би неко поставио таблу са реченицом "Зиг хајл" у Матхаузену да ли би ћутали?", рекао је Вулин.

Историчари упозоравају да је истицање било каквих симбола који подсјећају на НДХ примјер не само ревизионизма и негирања историје, него и омаловажавања жртава. Тако Хрватска наставља тамо гдје је стала прије само неколико дана када ју је тресао посљедњи скандал проткан усташком идеологијом. Тада је обављена фотографија хрватске предсједнице са заставом НДХ.