latinica  ћирилица
06/12/2016 |  08:47 | Аутор: РТРС

У Војводини пронађено шест лабудова заражених вирусом Х5Н8

Угинуло 15 јединки и појачан је надзор домаће живине.
Угинули лабуд - Фото: Novosti.rs
Угинули лабудФото: Novosti.rs

Лабудови пронађени мртви на локалитету Тиквара - Шлајз у Специјалном резервату природе “Ковиљско-петроварадински рит“ угинули су због птичјег грипа. То је установљено у Научном институту за ветеринарство из Новог Сада и Националној референтној лабораторији за авијарну инфлуенцу у Краљеву. У Управи за ветерину Министарства пољоприведе Србије наводе да је утврђено да је ријеч о птичјем грипу код дивљих птица изазваној сојем вируса Х5Н8.

Услијед појаве птичјег грипа у октобру у више земаља ЕУ, попут Мађарске, Холандије, Данске и Немачке, Швајцарске и Хрватске, Управа за ветерину је предузела превентивне мере почев још 24. новембра.

Ветеринарске екипе су на терену и обављају здравствени надзор живине у цијелом подручју, као и едукацију власника - наводе у Управи за ветерину. У Заводу наводе да је у протеклих 10 дана угинуло 15 јединки и кажу да јато не би требало узнемиравати, јер се тако спријечава могућност да се домаћа живина мијеша са дивљим птицама.

Узгајивачи живине дужни су да ветеринару или ветеринарском инспектору пријаве сваку сумњу на болест. Симптоми су изненадна угинућа живине, чак и без карактеристичних знакова, слабост и потиштеност, уз накострешеност перја, велики пад носивости јаја, лош квалитет љуске. Могу да се јаве и респираторни знаци - кашаљ, дисање на отворени кљун, оток главе и врата, али и отежано кретање, грчеви и кретање укруг.

Покрајински завод позива кориснике ловишта да привремено убуставе лов на глувару, крџу, патку звиждару, гроготовца, риђоглаву патку, листку, лисасту гуску и гуску глоговњачу. Иста мјера ће се тражити и од надлежне Управе за шуме Министарства пољоприведе и заштите животне средине.

Подручје од најмање 10 километара од границе са Мађарском, ријешењем Министарства пољопривреде проглашено је угроженим од авијарне инфлуенце, а подручје преосталог дела Сјевернобачког и подручје Западнобачког округа проглашава се зоном надзора. На угроженом подручју ће се пописати сва газдинства са живином, поставиће се дезинфекционе баријере на улазима и излазима са газдинстава, забрањен је промет живине, птица и јаја унутар и из угроженог подручја. Обавезно се мора водити евиденција о особама које су долазиле у контакт са живином и птицама на газдинству. Док трају наређене мере, забрањено је насељавање ловишта пернатом дивљачи.

Извор: Вечерње новости