latinica  ћирилица
07/12/2016 |  10:18 | Аутор: РТРС

Шоља чаја дневно може спријечити срчана обољења

Према америчкој студији, особе које свакодневно пију шољу чаја имају 35 посто мањи ризик да добију срчани удар или неко друго кардиваскуларно обољење током живота.
Чај од нане - Фото: Novosti.rs
Чај од нанеФото: Novosti.rs

Доктор Еллиотт Миллер и његов тим из болнице Јохнс Хопкинс у Балтимореу (САД) открили су да чај може заштитити срце, а довољна је, кажу, само једна шоља чаја дневно, црног или зеленог.

Научници су испитивали 600 здравих мушкараца и жена који у својој хисторији болести нису имали срчана обољења. Временом су пратили који волонтери су имали срчани удар, мождани удар, болове у прсима или друге болести срца. Такођер су, у раздобљу од пет година, мјерили наслаге калција у крвним жилама добровољаца упоређујући их с пријашњим резултатима.

Резултати су показали да су особе које пију чај (од једну до три шољице дневно) имале 35 посто мање ризика за развој срчаних обољења него други волонтери. Такођер су имали мање наслага калција у артеријама.

Иако истраживање није потпуно научници су успоставили директну везу између конзумације чаја и одсутности болести срца. Сматрају да су разлог флавоноиди у чају (антиоксиданс који штити од срчаних обољења).

Иако шоља чаја вјероватно неће бити довољна да заштити ваше срце од болести, у сваком случају би могла бити корисна.

Извор: Кликс.ба