latinica  ћирилица
09/12/2016 |  20:57 | Аутор: РТРС

Због косих очију студенту одбијен захтјев за пасош

Новозеланђанину азијског поријекла Ричарду Лију одбијен је захтјев за пасош јер има превише косе очи. Ли се због овог инцидента није љутио и не мисли да је ријеч о расизму.
Због косих очију студенту одбијен захтјев за пасош - Фото: nezavisne novine
Због косих очију студенту одбијен захтјев за пасошФото: nezavisne novine

Овај Ди-Џеј и студент авио-инжењерства послао је своју фотографију на онлајн провјеру Министарству спољних послова Новог Зеланда. Ту фотографију је систем означио као грешку због "затворених очију", иако су његове очи на фотографији отворене.

"Не љутим се. Увијек сам имао мале очи, а систем за препознавање лица је релативно нов и несофистициран", рекао је овај 22-годишњак.

Ли студира у Мелбурну, у Аустралији. Рођен је на Тајвану, али је одрастао на Новом Зеланду. Покушавао је обновити свој пасош како би се могао вратити у Аустралију након паузе. Када је контактирао Министарство спољних послова, рекли су му да је на његовим очима било превише сјенки. Ли је након тога послао нову фотографију и пасош је обновљен, а софтвер је прихватио побољшану фотографију из деветог покушаја.

Портпарол Министарства спољних послова Новог Зеланда рекао је да отприлике 20 одсто фотографија буде одбијено јер људима очи буду затворене.

Извор: Независне новине