latinica  ћирилица
15/12/2016 |  19:46 | Аутор: РТРС

Британија одобрила вjештачку оплодњу са ДНК три особе!?

Британско регулаторно тијело за фертилитет одобрило је спорну технику која дозвољава љекарима да створе бебе коришћењем ДНК три особе, двије жене и једног мушкарца.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Та одлука, која је названа историјском, требало би да помогне да се спријечи да један мали број дјеце наслиједи потенцијално смртоносне болести од својих мајки.

Предсједница регулаторног тијела Сели Чешир рекла је да је ово "тренутак који мијења живот" за породице које би могле да имају корист од ове процедуре. Она је рекла да ће се техника користити у "ограниченим околностима" и по препоруци панела стручњака.

Том методом би требало да се ријеше проблеми везани за митохондрије, ћелијске органеле за производњу енергије изван ћелијског језгра. Митохондрије са аномалијом могу да доведу до стања као што су мишићна дистрофија, тешка слабост мишића и нефункционисање органа.

Надлежно тијело је саопштило да клинике морају да траже дозволу да би примијениле ову технику за сваког појединачног пацијента.

Очекује се да ће љекари из Њукасла, који су развили ову усавршену форму вантјелесне оплодње, први понудити да примијене ову процедуру и већ су упутили апел донаторима јајних ћелија. Неке породице су изгубиле више дјеце због неизљечивих митохондричних болести, због којих обољели немају довољно енергије за рад срца.

Болест се преноси само преко мајке тако да је развијена техника у којој се користи донаторска јајна ћелија и мајчина јајна ћелија и очеви сперматозоиди. Дијете има мали дио ДНК од донатора, али процедура је легална, у складу са етиком и научно је спремна, наводи Би-Би-Си.

Извор: Агенције