latinica  ћирилица
16/12/2016 |  10:32 ⇒ 10:37 | Аутор: РТРС

Велике количине леда на планети Церес (ВИДЕО)

Патуљаста планета Церес, загонетно стјеновито тијело у појасу астероида између Марса и Јупитера, садржи велике количине леда испод своје тамне површине, саопштили су научници.
Пронађена замрзнута вода на планети Церес (Фото:  Nature Video) -
Пронађена замрзнута вода на планети Церес (Фото: Nature Video)

Ово откриће, објављено у оквиру двије студије у журналима "Наука" и "Астрономија природе", могло би да разјасни рану историју Сунчевог система.

Сазнање да око 10 одсто ове планете чини вода у облику леда могло би да подстакне комерцијалне мисије на астероидима ради вађења воде и осталих ресурса. У почетку би то биле роботске мисије, а касније би могле да услиједе и људске експедиције даље од Мјесеца.

У орбити Цереса од марта 2015. године налази се свемирски истраживачки брод "Дон" /зора/ америчке Насе, који је претходно 14 мјесеци истраживао Весту, друго по величини тијело у овом астеродином појасу.

Истраживање објеката попут Цереса, највећег у појасу астероида, доноси сазнања о формирању Сунчевог система.

Научници су закључили да је Церес, за разлику од Весте која је сува, сличнији Јупитеровом леденом мјесецу Европи, него Земљи, Меркуру, Венери и Марсу.

Међу стручњацима се води дебата о томе да ли Церес крије океан у течном стању, што би ову планету, ако буде потврђено, ставило на листу небеских тијела погодних за живот.

Извор: СРНА