latinica  ћирилица
16/12/2016 |  13:35 | Аутор: РТРС

Природни лијекови против главобоље

Колико често вас је ухватила главобоља, а нисте хтјели да посегнете за разним лијековима против болова?
Главобоља (илустрација) -
Главобоља (илустрација)

Управо из тог разлога одлучили смо да објавимо неколико природних начина како се ријешити главобоље.

За почетак јако је важно напоменути како је један од најчешћих узрока главобоље дехидрација, односно недовољан унос течности у организам. Управо из тог разлога сви који пате од честих главобоља дневно би требало у организам унијети најмање 1,5 л течности, односно воде.

Ако, након што сте рехидрирали ваш организам, и даље осјећате главобољу, покушајте с облогама. С обзиром на чињеницу како, у случају главобоље, некоме више одговарају топле, а некоме хладне облоге, складно томе ћете и поступити. Ако вам више одговарају топле облоге, утоплите главу вуненом капом, ставите на чело претходно загријану ланену крпу, лезите и покушајте да се опустите.

Ако вам пак више одговарају хладне облоге, у пешкир умотајте кесицу с ледом, замотајте га у алуминијумску фолију и ставите испод танког јастука. Лезите тако да вам потиљак буде тачно на хладном дијелу и покушајте да се опустите.

Када је ријеч о природним лијековима против главобоље, познат је онај стари народни лијек од кромпира за који сте сигурно више пута чули. Кромпир се користи као средство за масажу и то тако да га пресјечете на пола и њиме трљајте чело и сљепоочнице све док се не осуши.

Против главобоље такође може бити дјелотворна и масажа енергетских тачака које се налазе између корена палца и кажипрста. Ова мјеста је потребно масирати кружним покретима у трајању од 30 секунди. Поступак се по потреби понавља након краће паузе.

Етерична уља су позната као природни лијекови за разне тегобе, а у случају главобоље уље менте је изузетно дјелотворно. Све што треба да урадите је њежно утрљати неколико капи уља на чело, потиљак и сљепоочнице. Расхлађујући ментол служи као блокатор рецептора у кожи који подстичу главобољу. Такође, можете на папирну марамицу ставити 5-6 капи етеричног уља лаванде, а потом марамицу с времена на вријеме помирисати како бисте ублажили бол.

Знамо како чајеви благотворно дјелују на разне болести, а када је главобоља у питању повремено помажу црни чај и чај од рузмарина. За припрему чаја потребна вам је мала кашика осушеног рузмарина на 250 мл прокуване воде. Чај оставите да одстоји 10 минута, потом проциједите и попијте.

За припрему црног чаја такође вам је потребна једна чајна кашика чаја на 250 мл прокуване воде и 4 самљевена клинчића. Чај оставите да одстоји 5 минута, потом проциједите и попијте док је још топао.

Извор: Агенције