latinica  ћирилица
17/12/2016 |  11:37 ⇒ 14:35 | Аутор: РТРС

УКЦ РС посјетио један од најбољих трансплантолога свијета

Један од пет најбољих свјетских трансплантолога Лионел Ростен из Француске посјетио је Одјељење нефрологије Клинике за унутрашње болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци, гдје је са домаћим стручњацима разговарао о продубљивању сарадње у области трансплантационе медицине.
Трансплантолог Лионел Ростанг и Француске - Фото: СРНА
Трансплантолог Лионел Ростанг и ФранцускеФото: СРНА

Ростен је у разговору са начелником Клинике за унутрашње болести Браниславом Гашићем, шефом Одјељења нефрологије са општом интерном медицином Властимиром Влатковићем и чланом Трансплантационог тима УКЦ-а Милорадом Грујићићем подијелио најновије информације о законским регулативама, процедурама и начину извођења кадаверичне и сродничке трансплантације са или без компатибилне крвне групе у Француској и у земљама Балкана.

Из УКЦ-а су навели да је сврха јучерашње Ростен посјете продубљивање сарадње између стручњака у области трансплантационе медицине, поготово ако се узме у обзир да је неколико пацијената из Српске у оквиру пројекта "Отворене мреже" трансплантирано под његовим медицинским надзором.

"Сви пацијенти из Српске који су трансплантирани под надзором Ростена су претходно обрађени за трансплантацију те контролисани и праћени након трансплантације у УКЦ-у Српске", наводи се у саопштењу.

Током посјете Ростена разматрани су различити модалитети сарадње, са фокусом на додатну едукацију патолога и нефролога УКЦ-а Републике Српске у престижним трансплантационим центрима у Француској.

Ростен, који је шеф нефролошко-трансплантолошког одјељења Универзитетско клиничког центра у Греноблу, посјетио је УКЦ Српске у организацији "Отворене мреже Бањалука", заједно са предсједником Удружења "Отворена мрежа" Алмиром Чехајићем Батком.

Извор: СРНА