latinica  ћирилица
17/12/2016 |  13:41 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

На Медитерану тајанствено острво прима само хиљаду гостију

Медитеран крије малено острво, савршено за скривање блага које се на њему наводно и налази. Ипак, мала је вјероватноћа да ће ико моћи да га ископа.
Острво Монтекристо (фото:bookvar.rs) -
Острво Монтекристо (фото:bookvar.rs)

Острво Монтекристо, које је постало славно након што је у 19. вијеку француски писац Александар Дима објавио роман "Гроф Монте Кристо", чува легенду о закопаном благу које је тамо лично сакрио Црвенобради.

Само хиљаду туриста годишње, или боље рећи срећника, има дозволу за посјету овом природном рају, а листа је попуњена у наредне три године.

Тачна локација и садржај скривеног блага и даље су мистерија, а гласине о острву као мјесту на којем се крије плијен почеле су још прије неколико стотина година, када је самостан на острву почео да стиче велико богатство.

Ипак, посматрано из данашње перспективе, то није ништа чудно, јер је прва капелица на острву изграђена још у 7. вијеку, а касније су за њено одржавање и опремање биле заслужне богате породице које су давале донације. Упркос томе, многи вјерују да је Црвенобради управо овдје сакрио драгоцјености, украдене у његовим пљачкашким походима у 16. вијеку.

Острво ће свакако још дуго бити мјесто легенди, а уколико из разумљивих разлога не успијете да га посјетите, ако ништа друго - увијек можете да прочитате истоимено ремек-дјело свјетске књижевности.

Извор: Агенције