latinica  ћирилица
20/12/2016 |  12:24 | Аутор: РТРС

Воће од којег је кожа и зими лијепа

Кожи је потребна посебна њега током зимског периода, како не би постала сува и испуцала, а у томе помажу одређене врсте воћа.
Воће - Фото: илустрација
ВоћеФото: илустрација

Рибизле су познате по својим хранљивим вредностима, а користе се за производњу козметичких производа јер помажу у детоксикацији и прочишћавају крв.

Папаја је воће богато витамином А и садржи ензиме који чисте кожу и дају јој сјај. Дјелује као антиоксиданс, а ензим папаје разграђује протеине и уклања мртве ћелије коже. Папаја такође затеже кожу и успорава старење.

Авокадо је воће богато протеинима и омега-9 масним киселинама, које су важан састојак за здрав тен, а током зиме помажу у спречавању сушења коже. Такође, авокадо чини кожу мекшом и спречава настанак бора. Уље од авокада се може користити као природна хидратантна крема.

Нар подмлађује кожу и регенерише је, чисти поре и успорава старење, а смањује и настанак бора. Нар такође утиче и на сужавање пора.

Ананас се сматра богатим извором витамина Ц. Акне су још један проблем, који се јавља током зиме и траје дуже јер отворене поре омогућавају улазак прашине. Ананас је антиоксиданс, користан је против акни и кожу чини чистом и сјајном.

Киви садржи витамин Е, који хидрира кожу и чини је сјајном
Банане садрже калијум и хидрирају кожу и обезбеђују витамине А и Ц, који пружају сјај.

Киви поседује велике количине витамина Ц и поспешује производњу колагена, протеина везивног ткива који кожу чини здравом. Садржи и витамин Е, који хидрира кожу и чини је сјајном.

Шљиве су богате витаминима Б и Е и заједно с минералима попут магнезијума, калцијума и цинка помажу при чишћењу организма и одржавању коже еластичном. Такође, хидрирају кожу.

Извор: РТС,Times of India