latinica  ћирилица
24/12/2016 |  13:34 | Аутор: РТРС

Бор лијечи бронхитис и упорни кашаљ

Дрво бора је најраспрострањенији четинар на нашим просторима, а често се користи у народној медицини јер готово сви његови дијелови имају љековита својства.
Бор лијечи бронхитис и упорни кашаљ - Фото: nezavisne novine
Бор лијечи бронхитис и упорни кашаљФото: nezavisne novine

Сваки дио бора има своја љековита својства, тако су иглице бора препуне витамина Ц и каротена, његова смола помаже у лијечењу реуматизма, а пупољци су благотворни за грло. Напици од иглица бора препоручују се за јачање организма, имунитета, али и за прехладе. Користе се свјеже, по могућности одмах по брању, јер се дужим чувањем губе њихова љековита својства.

Пупољци бора

Пупољци бора су његове шишарке, али се користе само свјеже и младе, јер њиховим даљим зрењем попримају дрвенасти облик и губе сва љековита својства. Они садрже горке и ароматичне твари, које се користе за лијечење упале грла, кашља, бронхитиса и катара ждријела. Купке од младих борових пупољака препоручују се обољелима од реуматизма и артритиса.

Борова смола

Борова смола обилује горким материјама и етерским уљем које садржи љековиту материју терпентин. У народној медицини препарати од борове смоле употребљавају се за лијечење кожних болести. При њеној употреби неопходан је опрез и тачно придржавање прописаних доза.

Кора бора

Због љековитих танинских и флавонских материја, кора бора се користи у санирању отворених рана јер брзо зауставља крварење, а има и антисептичко дејство. Треба користити кору зрелог бора, по могућности са горњег дијела стабла.

Чај за јачање организма

Врх гранчице са двадесетак иглица прокувајте у 1/2 л воде. Оставите пола сата да одстоји и проциједите. Пити топло и заслађено.

Чај за инхалацију

У два литра воде ставите двије-три шаке борових иглица и кувајте пет минута. Отворите поклопац, држите на лаганој ватри и инхалирајте се око 15 минута. Понављајте што чешће.

Сируп против кашља и бронхитиса

Прелијте 100 г борових пупољака са 1/2 л кључале воде и држите на топлој рингли око два сата. За то вријеме размутите 200 г шећера у 1/2 л воде и кувајте док не добијете густ сируп. Проциједите борове пупољке и додајте их сирупу. Узимати прије оброка, ујутро и навече по кашику, полако отапати у устима. Овај сируп лијечи и најупорнији кашаљ.

Купка за реуматизам

Двије шаке борове смоле сипајте у литар воде, оставите пола сата, а након тога прокувајте пет минута, проциједите и додајте у каду с топлом водом. Изађите из купке када вода постане млака.

Тоник за зарастање рана

Скините кору са стабла бора, самељите је што ситније. Додајте топлу, али не кључалу воду и мијешати док се не раствори. Добијена текућина треба да буде само мало гушћа од обичне воде. Накапајте на завој и ставите на рану.

Сируп од младих шишарки

Потребно је 250 г младих шишарки бора величине три до пет центиметара. Шишарке прелијте литром воде и кувајте до 20 минута. Када се скувају, оставите течност да се охлади и проциједите. Док се то хлади, у другу посуду сипајте 10 г прополиса и 30 г 96% алкохола, кувајте десетак минута. Оставите другу смјесу да се охлади и послије сат времена је проциједите. Процијеђена течност би требало да буде у виду густе сирупове масе. Ту процијеђену течност вратите на шпорет и кувајте док из ње у потпуности не испари алкохол. Након тога додајте килограм меда у ту смјесу и добро измијешајте. На крају у смјесу с медом додајте прву смјесу с екстрактом од шишарки и загријте до 45 степени, да се те двије масе сједине. Кад се охлади, сируп сипајте у флашу. Сируп се пије три пута по једна кашика прије јела.

Чај за јачање имунитета

Чај од борових иглица је угодног мириса и окуса, а уз све то је добар за јачање имунитета. Такође је дјелотворан и код проблема каменца у бубрезима те за испирање грла код упале. Чај убрзава избацивање вишка воде из организам, те тако дјелује на регулацију крвног притиска. Прокувајте шаку свјежих борових иглица у једном литру воде, сачекајте да вода ври неко вријеме на шпорету. Чај би требало да буде црвенкасте боје и на површини се могу појавити капљице етеричног уља. Чај чувајте у фрижидеру и пијте га до три пута дневно. Чај се не препоручује трудницама и дојиљама.

Извор: Независне новине