latinica  ћирилица
26/12/2016 |  12:30 | Аутор: РТРС

Њујоркер: Трамп можда једини који зна све о Тесли

Новоизабрани амерички предсједник Доналд Трамп можда је једини човјек на свијету који зна све тајне Николе Тесле, пошто је његов стриц био на челу комисије ФБИ која је истраживала заплијењене документе након смрти једног од највећих научника 19. и 20. вијека, пише амерички „Њујоркер“.

Тесла је преминуо почетком јануара 1943. године, а сву његову имовину је заплијенио ФБИ.

Три недјеље касније, стручна група је прегледала све те документе, на челу са Џоном Г. Трампом, стрицем новог предсједника САД.

Трампов стриц је био инжењер и физичар, а сам Доналд га је често спомињао. „Стриц ми је често причао о нуклеарном рату, прије него што је и постао нуклеарни“, говорио је Доналд.

Највећа брига ФБИ-ја била је страх да је Тесла развио моћно оружје које би савезници могли да искористе.

Званично, истрага није дала битније резултате, а Џон Трамп је написао: „Размишљања и радови Николе Тесле, барем посљедњих петнаестак година, примарно су филозофске природе и не садрже нове дјелотворне методе или примјењива истраживања“.

 

Тек је шест мјесеци након смрти славног научника спроведен Филаделфијски експеримент (тајни експеримент америчке ратне морнарице), а неки теоретичари кажу да је то доказ да је у Теслиним документима било нешто више од „обичног филозофирања“.

Годинама се помињало да је један ратни брод америчке морнарице нестао или да је постао потпуно невидљив уз помоћ електромагнетног поља, а морнарица деценијама тврди да се тај експеримент никад није догодио и да су те приче само плод хиперпродуктивне маште теоретичара завјера.  

Доналдов стриц је први прочитао Теслине биљешке и поставља се питање колико је тих информација пренио самом Доналду, преноси хрватски портал Експрес.

Извор: Танјуг