latinica  ћирилица
26/12/2016 |  20:33 ⇒ 27/12/2016 | 16:26 | Аутор: РТРС

У Србији епидемија грипа најјача у јануару

Број обољелих од грипа у Србији се свакодневно повећава, док љекари упозоравају да се највећа епидемија очекује у јануару.
Дом здравља - Фото: СРНА
Дом здрављаФото: СРНА

Грип почиње нагло, са високом температуром, грозницом, малаксалошћу и јаким боловима у мишићима и зглобовима. Након тога крећу респираторни симптоми прво дисајних путева, а може доћи и до запаљења плућа, синуса или ушију.

Ово су симптоми грипа подтипа Ах3 и Б који је узео маха посљедњих недјеља. Са друге стране, назнака да епидемија јењава нема, јер се број обољелих готово свакодневно повећава.

Према подацима здравствених установа примарне здравствене заштите прошле недјеље регистровано је око 27.000 обољелих од акутних респираторних инфекција што је за десет одсто више у односу на претходну недјељу и регистровано је око 1.600 обољења сличних грипу, што је пет пута више у односу на прошлу недјељу, наводе из Градског завода за јавно здравље.

Да би се заштитили од грипа посебно у вријеме новогодишњих празника, важно је избјегавати контакт са обољелим, редовно одржавати хигијену руку, провјетравати просторије и конзумирати витамине.

Извор: Агенције