latinica  ћирилица
04/01/2017 |  13:28 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Нема регистрованих случајева птичијег и свињског грипа у Српској

Од почетка сезоне нису регистровани случајеви птичијег и свињског грипа, речено је Срни у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Када је ријеч о инфекцијама код људи, од почетка сезоне пријављено је 21.462 акутне респираторне инфекције, 7.955 инфекција сличних грипу и седам случајева тешких респираторних инфекција.

Начелник Службе за епидемиологију у ИЈЗ Српске Љубица Јандрић рекла је да је ове сезоне, у односу на претходну, пријављено нешто више инфекција.

Она је навела да је најважнија и најефикаснија мјера превенције грипа вакцинација, те да је ове сезоне у ИЈЗ Републике Српске комерцијалном вакцином вакцинисано 1.600 особа.

Бесплатном вакцином, коју је обезбиједио Фонд здравственог осигурања Српске за категорије становништва које имају здравствене индикације, вакцинисано је 15.000 особа.

У опште мјере превенције од вируса грипа спада лична и колективна хигијена, односно покривање уста приликом кашљања и кихања, хигијенско одлагање папирних марамица након сваке употребе, редовно прање руку топлом водом и сапуном, провјетравање просторија више пута дневно, избјегавање боравка у затвореном простору, већих скупова и блиских контаката са другим особама.

Препоручује се и избјегавање кућних или болничких посјета код респираторних инфекција, кориштење у исхрани топлих напитака, воћа, поврћа и слично.

Грип је вирусно респираторно обољење које се јавља сезонски и преноси директним контактом и индиректно, преко предмета и површина.

Симптоми грипа су грозница, повишена температура, кашаљ, кијавица, болови у мишићима и зглобовима, екстремни умор, главобоља и бол у грлу.

Основно лијечење укључује мировање, затим надокнаду течности /чајеви, природни сокови/, узимање лијекова за снижавање температуре и смиривање кашља, као и лако пробављиве хране са што више воћа и поврћа.

Извор: Срна