latinica  ћирилица
09/01/2017 |  09:08 | Аутор: РТРС

Да ли су кокице здраве?

У најчистијем облику, односно када се кокају на топлоти - кокице су здрава житарица са цијелим зрном, нискокалорична грицкалица богата антиоксидантима. Посуда пуна таквих кокица има само 93 калорије, грам масти и четири грама влакана.
Кокице (фото:zena.blic.rs) -
Кокице (фото:zena.blic.rs)

Кокице печене у уљу и са преливом од путера, какве се продају у биоскопима, ипак, мање су здраве и много више калоричне.

Према истраживању Центра за науку у јавном интересу (Center for Science in the Public Interest) у Вашингтону, наводи Си-Ен-Ен, паковање кокица средње величине садржи 1.200 калорија. Осим тога, садрже 980 милиграма натријума и 60 грама засићених масти, што је довољно за три дана.

Чак и ако бисте појели само једно средње паковање кокица, опет бисте унијели количину масти довољну за пола дана.

Ако купујете већ спремљене кокице у продавници, провјерите податке о нутритивним вриједностима, јер на таквим производима количине натријума и шећера варирају. Кокице са разним слатким или сланим преливима могу имати и до четири кашичице шећера по паковању.

Оригано умјесто соли

Уколико кокате кокице код куће, у микроталасној, ограничите количину соли и путера коју додајете, а умјесто тога можете их зачинити и ориганом, босиљком или бибером, или чак и пармезаном.

Извор: РТС