latinica  ћирилица
16/01/2017 |  15:38 ⇒ 16:40 | Аутор: РТРС

Пендеш: О учешћу ОС на прослави Дана Републике до 2. фебруара

Министар одбране БиХ Марина Пендеш изјавила је данас у Сарајеву да нема смисла говорити о ангажовању припадника Оружаних снага у поводу обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске прије него ово министарство и Оружане снаге БиХ окончају анализу, испитивање и истрагу која се проводи.
Марина Пендеш - Фото: СРНА
Марина ПендешФото: СРНА

Након сједнице Заједничке комисије за одбрану и безбједност, Пендешова је подсјетила да је начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал Анто Јелеч задужен да до 2. фебруара с тим у вези достави цјеловит извјештај да ли су појединци или институције нарушили или злоупотријебили важеће законе, процедуре или подзаконске акте.

Пендешова је негирала да је Министарство у вези са ангажманом припадника Оружаних снага БиХ на манифестацијама у Бањалуци издало два дијаметрално супротна саопштења те одбацила инсинуације да је одлазећи на одмор избјегла непријатну ситуацију.

"План годишњих одмора је раније договорен и ја сам изашла у сусрет колегама, замјеницима, иако славим Божић, и од 6. јануара узела годишњи. Осим тога, нисам никога оставила у проблемима ако сам дала овлаштења својим замјеницима, који су дужни да поступају у складу са законима", истакла је Пендешова.

Она је додала да Оружане снаге и Министарство одбране броје готово 11.000 људи и да су сви дужни поштовати закон и законитости.

"Моји замјеници су урадили све што је складу са законом и законитошћу", рекла је министар одбране новинарима.

Пендешова је одбила да коментарише питање да ли је Министарство одбране под политичким притиском.

"Министарство одбране има законе према којима треба да ради. Свако сноси своју одговорност и не видим да је /замјеник министра Сеад/ Јусић направио било какву грешку", рекла је Пендешова и закључила да о свему овоме не жели да говори прије 2. фебруара, док анализа не буде готова и доступна јавности.

У вези са информацијом Министарства одбране о урушавању дијела конструкције објекта Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, коју је данас усвојила Заједничка комисија за одбрану и безбједност, Пендешова је навела да је покренут поступак утврђивања кривичне одговорности те да је извођач радова обавезан санирати објекат и довести га у првобитно стање.

"Министарство одбране је предузело све законом предвиђене радње како би заштитило имовину Оружаних снага, односно Министарства", истакла је Пендешова.

Говорећи о посјети генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга БиХ, Пендешова је рекла да је ријеч о дијелу планских активности Министарства одбране и других институција БиХ.

"Ми смо у протекле двије године интензивно радили на нашим активностима које би требало да доведу до активирања Акционог плана за чланство /МАП/. Ми нисмо у потпуности све наше активности имплементирали, али то не значи да он не треба доћи у БиХ и на неки начин одати признање нашим припадницима Оружаних снага БиХ који активно учествују у мировним операцијама и доприносе миру у свијету, између осталог", рекла је Пендешова.

Извор: СРНА